"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Koken met pindakaas

Zaterdag, 4 september, 2021

Geschreven door: Tim Lannan
Artikel door: Eva Reinders

En natuurlijk pellen en roosteren we de pinda’s zelf

[Recensie] Pindakaas kan altijd: het is favoriet als broodbeleg natuurlijk, maar ook onmisbaar in satésaus of in willekeurig welk baksel dat pinda’s en chocolade combineert. Hoe veelzijdig dat eenvoudige product van gemalen aardnoten eigenlijk is, konden we eerder al zien in Pindakaas, het kookboek en Het boek van De Pindakaaswinkel en nu is er Koken met pindakaas van Tim Lannan en James Annabel. Hierin vind je allerlei gerechten met de populaire notenpasta, van ontbijtjes en maaltijden tot snacks, drankjes en zelfs een paar recepten voor je trouwe viervoeter.

Tim en James wonen in Australië en maken hun eigen pindakaas, Byron Bay Peanut Butter en dat doen ze niet alleen voor mensen, maar ook voor hun hond, de ‘staffie’ Frankie. In het boek leggen ze je uit hoe je zelf pindakaas kunt maken, maar geven ze je ook tips bij het kopen van kant-en-klare varianten. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten te koop dat het vast niet moeilijk is om een pot te vinden die voldoet aan hun voorwaarden. Niet alleen lekker, maar liefst ook zonder suiker, toegevoegde olie of e-nummers. En als je van plan bent iets voor je hond te maken: zonder zoetstof xylitol.

Eigenlijk kun je pindakaas vervolgens overal in gebruiken. In granola, bananenbrood en soep, maar ook in smoothiebowls, ijsjes en dus hondenkoekjes. Ook leuk: smoothies, milkshakes en zelfs cocktails met pindakaas. Het klinkt allemaal lekker, soms bekend en soms verrassender. Van Rode-currysushi, Gado-gadopasteitjes en Zoute-karamelcheesecake tot een Negroni met en Pindakaas-jam-lamingtons met kokos, chocolade en botercrème…

Zelf pindakaas maken?
Met 300 gram pinda’s en 1 tot 2 theelepels zout kom je een heel eind. Gezellig een zak pelpinda’s doppen, roosteren (dat is de truc! 20-25 minuten op 170 °C) en malen maar, tot de door jou gewenste structuur. Daarna kun je stukjes noot toevoegen, maar bijvoorbeeld ook chocolate chips, fijngehakte stroopwafel of kokos. Variatiemogelijkheden te over! De favoriet van de Australische pindakaasmakers: rozijnen met kaneel.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.