"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Literalicious

Zaterdag, 28 oktober, 2017

Geschreven door: Koen de Groote
Artikel door: Marjon Nooij

Literaire meesterwerken op tafel gezet

[Recensie] Hier voor me ligt een prachtig boek! “Tja, zo lust ik er nog wel een paar”, zal de gemiddelde lezer misschien denken en daar zit hem nu nét de crux. Een boek lezen is een heel persoonlijke beleving, maar voor velen is het een moment van rust en speelt het verhaal zich als een film af in je hoofd. Wanneer er over allerlei heerlijkheden wordt geschreven en de auteur hiermee je zintuigen prikkelt, krijg je als lezer zin om ook aan te schuiven of om zelf aan het kokkerellen te slaan.

Literalicious laat de lezer meer beleven dan alleen overactieve speekselklieren, tastende smaakpapillen of geuren die bijna letterlijk je neus binnendringen. Je kunt tijdens het lezen zin krijgen om te gaan koken, maar door dit kookboek krijg je ook zin om te lezen.

Literaire zoektocht

Centraal in dit boek staan tien Nederlandse literaire werken die iets te maken hebben met eten, in de breedste zin van het woord. Of het nu om Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein gaat, Paralipomena orphica van Harry Mulisch, Gifsla van Jan Wolkers of om De avonden van Gerard Reve, er is altijd sprake van een verwijzing naar… eten. Aan tien restaurants is de vraag gesteld om een literair viergangen-menu te ontwikkelen dat qua sfeer, eetgewoonte of metaforisch het meest aansluit bij de genoemde roman of  het literaire werk. Vooraf is een interview geweest met de gerenommeerde chef-kok. In het boek staan de recepten van elk menu.

Het is heel duidelijk dat er goed is nagedacht over de vormgeving van het boek en de inhoud. Bij de totstandkoming hiervan is er gezocht naar een zo groot mogelijke overeenkomst tussen de sfeer, eetcultuur of locatie in het boek en de keuken van het gekozen restaurant. Soms als metafoor, een andere keer wat meer letterlijk.

De aangereikte recepten zijn stuk voor stuk uitgeprobeerd door familie, vrienden en kennissen van de auteur in hun eigen huiskeuken. Dit om te garanderen dat het ook daadwerkelijk eenzelfde resultaat op zou leveren als in de ruim geoutilleerde keuken van een restaurant. De recepten zijn een voorbeeld van de fusionkeuken – de Nederlandse keuken met invloeden van de Mediterane en koloniale keukens.

Prestigieus project

De grote verdienste van auteur Koen de Groote is dat hij het voor elkaar heeft gekregen om dit literaire kookboek tot in de kleinste details zelf te coördineren. De tien literaire werken heeft hij voorzien van een inhoudelijk goed passende inleiding. Ook aan het vinden van restaurants en locaties, die naadloos aansluiten bij de sfeer en inhoud van de boeken, is veel zorg besteed.

Voor de auteur is het een ingewikkelde uitdaging geweest om zóveel verschillende aspecten samen te brengen in één boek. De Groote is uitgever en auteur van dit boek, géén kok, géén fotograaf, dus daarvoor heeft hij professionals bij elkaar weten te brengen. De recepten zijn heel divers – in kooktechniek, receptuur, smaak en ingrediënten, voor elke eetgrage lezer is er iets te vinden – en ook daar heeft de auteur de regisserende vinger in de pap gehouden. De foto’s die zijn opgenomen in dit boek geven de diverse sferen goed weer van de literaire werken. Voor wie het boek kent, een feest van herkenning. De foodfotografie is oogstrelend en inspirerend.

Dit mooi verzorgde, luxueuze hardcoverboek is lijvig te noemen met de maten van bijna 30 cm bij bijna 30 cm. Er is gebruik gemaakt van wat dikker en glad papier, zodat het in de keuken ook tegen een vlekje en stootje kan.

Literalicious heeft echt iets te bieden op leesgebied, biedt tongstrelende recepten en heeft sfeervolle foto’s van de gerechten, die geïnspireerd zijn op scènes en beleving uit het betreffende boek. De schrijver maakt iets los bij de lezer en de kok bij zijn gasten.

Eerder verschenen op Metdeneusindeboeken