Lotje

Zaterdag, 7 augustus, 2021

Geschreven door: Cees Berg, Monique Dozy
Artikel door: Katelijne van Alem

“Wat kunnen grote mensen toch vreemd doen, denkt ze”

De auteur

Cees van den Berg is muzikant en schrijver. Na jarenlang in bandjes basgitaar gespeeld te hebben – en contrabas – vond hij het tijd om ook te gaan schrijven. Hij begon als muziekrecensent en debuteerde in 2016 met Lotje Later. Bij Lemniscaat verschijnen ook Paloma.

De illustrator

Monique Dozy wist al op de basisschool dat ze tekenaar wilde worden. Ze ging naar de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en werd illustratrice. Sinds 2015 illustreert ze ook kinderboeken. Zo ontwierp ze onder meer – naast het omslag en de illustraties bij Lotje Later – de omslagen van Cees’ andere boeken.

Foodlog

Verhaal

“Lotje wil violist worden, dat voelt ze tot in haar tenen. Maar als ze begint te spelen maken de dieren dat ze wegkomen, slaan alle mensen hun ramen dicht en trekken de bloemen zich van schrik terug in de grond. Lotje kan er niks van…

Maar dan komt ze een man met een woonwagen tegen die een viool geeft. En er gebeurt iets wat niemand had verwacht.”

Beroepen

Lotje wil graag violist worden, wat zou jij willen worden? Misschien leuk om eens op onderzoek uit te gaan naar alle beroepen die er zijn. Wil je misschien ook een instrument leren bespelen, of wil je heel wat anders, zoals dokter worden of in de bakkerij werken?

Vormgeving

Dit boek is een mooie heruitgave die helemaal past bij de Kinderboekenweek van 2021: ‘worden wat je wil’. Het verhaal is mooi vlot geschreven en zal kinderen zeker aanspreken. De illustraties maken het boek extra interessant en ook de afbeeldingen met mailtjes die verstuurd worden, zijn een mooie afwisselen op het lopende verhaal. Hierdoor zullen kinderen het leuk vinden te blijven lezen, het zijn geen langere lappen tekst.

Erg mooi hoe de liefde voor muziek wordt weergegeven in dit boek. Muziek is er natuurlijk, altijd en voor iedereen. Iedereen zal muziek anders beleven, maar door dit boek er vast mee bezig zijn. De fantasie wordt aangesproken door de speciale viool en de algemene regels van de muzieklessen worden flink humoristisch neergezet.

Een boek dat veel kinderen zal bijblijven!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: