Mooiste treinreizen

Zaterdag, 5 maart, 2022

Geschreven door: Mark Smith
Artikel door: Evert van der Veen

Schitterende landschappelijke ervaringen

[Recensie] Het tv programma Rail away heeft al meer dan 25 jaar een trouwe groep van kijkers die worden geboeid door het aangename tempo van reizen door mooie landstreken. De prettige en rustgevende manier van vertellen draagt bij aan de sfeer van dit programma. Het zijn fraaie opnamen waar wel het nodige bij komt kijken om dit te realiseren zoals te lezen valt in Het Grote Rail Away boek dat onlangs verscheen.

De Mooiste treinreizen draagt niet voor niets de ondertitel 60 onvergetelijke treinavonturen en dat het boek aanslaat bewijst deze derde druk. De hier beschreven reizen zijn toch echt wel van een ander kaliber dan die in het programma Rail Away. Dat zit ‘m in het feit dat Mooiste treinreizen een mondiaal bereik heeft en zich met name richt op trajecten door bijzondere landschappen.

Mark Smith heeft sinds zijn 13e jaar een fascinatie voor treinen, heeft bij British Rail gewerkt en is nu beheerder van de treinreiswebsite The Man in Seat 61. In dit boek staan veel van zijn eigen favoriete trajecten en hij hoopt anderen hiervoor enthousiast te maken. De 60 beschreven treinreizen zijn zeer gevarieerd: oud en nieuw materieel, toeristisch en hogesnelheidslijn.

Bij iedere reis staan gegevens vermeld over afstand en reisduur. Ook is er een korte eerste impressie, een landkaartje en een meer uitgebreide omschrijving van het traject waarin de sfeer van de trein en reizigers, de stations en het landschap worden getypeerd. Aardig is wat er wordt gezegd over de service in de trein en ook is er andere praktische informatie voor de reiziger zoals tips over de omgeving waar men doorheen reist en aan welke kant van de trein je het beste kunt zitten voor het mooiste uitzicht. In een kader wordt iets over de geschiedenis van het traject verteld.

Archeologie Magazine

Opvallende trajecten:

  • In Perzië loopt een traject door een fraai bergenlandschap en opvallend zijn hier de gastvrije medereizigers.
  • De trein in Mauretanië in het westelijke deel van de Sahara heeft een lengte van 2 kilometer. De trein vervoert ijzererts maar er is één rijtuig voor passagiers.
  • In Argentinië gaat een stoomtrein op smalspoor in Patagonië door het Andes gebergte. Vanuit Peru rijdt ook een trein door het Andes gebergte die 5000 meter hoogteverschil moet overbruggen vanaf Lima.
  • In Rusland is het Baikal-Amoer traject dat het ‘wilde broertje van de veel beroemdere Transsib’ wordt genoemd. Het traject is kouder, ruiger en gaat door een spectaculair landschap. De reis duurt vier dagen, omvat 4320 kilometer en is wel een reis voor ‘gevorderden’.

Ook de Trans-Mongolische spoorlijn mag er zijn, deze gaat van Moskou naar Beijing, is 7620 kilometer en duurt 5 dagen.

  • De Glacier Express in Zwitserland is dichterbij en voor een grotere groep toeristische liefhebbers interessant. In het traject van St. Moritz naar Zermatt bevinden zich 291 bruggen en negen tunnels.

Het Bernina Express traject in Zwitserland geniet bekendheid door het beroemde Landwasser viaduct.

  • Op een andere manier bijzonder is de Venice – Simplon Orient Express, van Londen naar Venetië, een authentieke trein voor de echte liefhebber want de kaartjes zijn erg prijzig. Er zijn zelfs kledingvoorschriften, dus dat zegt iets over het type reiziger dat van deze spoorlijn gebruik maakt.
  • Het traject Jacobite in Schotland is een authentieke stoomtrein die in de film van Harry Potter voorkomt.

Ook de Inlandsbanan in Zweden is zeer authentiek en een vorm van slow travelling. De trein stopt onderweg op verzoek van reizigers!

  • Wie op een comfortabele manier Australië van noord naar zuid wil doorkruisen, dwars door de Outback, de onmetelijke woestijn in het hart van dit werelddeel, kan met de Ghan trein reizen.

Mooiste treinreizen past goed in een tijd waarin deze vorm van reizen wordt herontdekt en ecologisch verantwoorder is dan reizen per vliegtuig of auto. Slaaptreinen naar zuideuropese bestemmingen worden momenteel ook meer aangeboden.

Het is met al deze informatie meer dan een – uiterst fraai! – fotoboek. Het enige ‘nadeel’ van dit sfeervolle boek is dat veel trajecten nogal ver weg zijn, maar al lezend en kijkend maak je toch wel een beetje de reis.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles