"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Natte stad

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: Mariajo Ilustrajo
Artikel door: Nico Voskamp

Als er te veel water is

[Recensie] Actueler dan de situatie in de wereld kan dit prentenboek over een stad vol dieren met wateroverlast bijna niet zijn. Wekelijks zien we in het nieuws overstromingen, wegspoelende wegen, mensen die in wankele bootjes proberen te ontsnappen aan het wassende water. Hoezo al dat water?

Dat komt omdat de aarde opwarmt en de ijskappen smelten, zegt de milieuactivist.
Dat komt omdat het toevallig veel geregend heeft, zegt de klimaatontkenner.
Heel hoog water is het nog niet in het boek. Niet op de eerste bladzijden. Daar komt gewoon een beetje water de stad binnen:

“De stad werd wakker,
gewoon zoals op elke nieuwe zomerse dag.
Toch was het anders dan anders.
Het was niets ernstigs.
De stad was alleen een beetje …

NAT!”

Boekenkrant

Maar dat beetje wordt meer. Al snel kabbelen de golfjes over de kaplaarzen van de bewoners. Ze zoeken hogere grond, maar ook daar blijft het water niet weg: het stijgt gewoon door. De stad is nat en de dieren zijn radeloos.

IIlustrajo maakt er een prachtig getekende geschiedenis van. De stad vol dieren is al een leuk gegeven. Daarbij de waterdreiging, waar de dier exact op reageren zoals mensen zouden doen. Eerst negeren. Dan het hogerop zoeken, voor de muizen tenminste. De giraffen hebben nog geen probleem. Tot ook bij hen het water aan de lippen staat.

De dieren zijn met vrolijke pen gekenschetst. Hun gezichtsuitdrukkingen zijn prima, ook als die steeds zorgelijker worden. Hoe gaan ze dit probleem dat een ramp aan het worden is, oplossen? Die vraag drijft het verhaal voort. Net als in de realiteit. Al zal de grappige oplossing in dit boek voor ons mensen lastig te realiseren worden.

Ook verschenen op Nico’s recensies

Boeken van deze Auteur: