"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nieuwe leestekenwijzer

Dinsdag, 22 november, 2022

Geschreven door: Peter van der Horst
Artikel door: Hanneke van de Water

Nuttig en leuk

[Recensie] Een heel boek over leestekens? Jazeker, en het is nog een reuze nuttig en eigenlijk heel leuk boek ook. Leestekens kunnen, mits correct toegepast, een tekst begrijpelijker maken en zelfs verrijken. In dit handboek vind je alle informatie over de ‘echte’ leestekens, zoals punt, komma, puntkomma, dubbele punt, vraagteken, haakjes, uitroepteken en aanhalingstekens, maar ook koppelteken, trema, accenttekens, apostrof enz. komen uitvoerig aan de orde.

“Veel mensen hebben bij het schrijven moeite met leestekens. Taaladviseurs en taaladviesdiensten krijgen er dan ook vaak vragen over. Het correct gebruik van leestekens is inderdaad lastig; je moet in taalkundig opzicht stevig in je schoenen staan om ze op de goede manier te gebruiken.”

Naast veel informatie over (het correct gebruiken van) leestekens kom je in de ‘Nieuwe Leestekenwijzer’ ook tegen hoe je op de computer letters met een accentteken en allerlei bijzondere tekens kunt creëren. En zeg nu eerlijk: hoe vaak heb jij daar niet oeverloos naar gezocht? Het boek besteedt ook aandacht aan de typografische aspecten van al deze tekens. Talloze voorbeelden verduidelijken de tekst.

De Nieuwe Leestekenwijzer is het eerste boek dat zo uitvoerig op al deze onderwerpen ingaat. Het is een praktijkboek bedoeld voor iedereen die zich professioneel met teksten bezighoudt: redacteuren, tekstschrijvers, journalisten, vertalers, grafisch ontwerpers enz.  

Boekenkrant

De Nieuwe Leestekenwijzer is een gedetailleerd en helder naslagwerk. Oei, dat klinkt wellicht uiterst saai, maar dat is dit boek zeker niet. Wanneer je op professionele wijze met taal en tekst werkt dan zal je ongetwijfeld smullen van dit boek en er van alles uithalen wat ofwel ergens ver verstopt was in jouw brein, ofwel je simpelweg nog niet wist.

Wat leestekengebruik bovendien zo boeiend maakt is het feit dat het niet gebaseerd is op vaststaande regels, maar op gewoonten en tendensen. Peter van der Horst gaat daar uitgebreid op in en vermeldt wat er in bepaalde gevallen het meest gebruikelijk is. Voila! Een leidraad.

Tenslotte dient niet onvermeld te blijven dat het uitgebreide register achter in het boek, de Nieuwe Leestekenwijzer tot een uitstekend naslagwerk maakt. De Nieuwe Leestekenwijzer mag in de boekenkast van de taalprofessional niet ontbreken.

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi