Oktober koning

Zaterdag, 12 november, 2022

Geschreven door: Pamela Sharon
Artikel door: Demi Stein

Wat zou jij doen voor tien miljoen euro?

[Recensie] Er zijn vier spelers met tien opdrachten, waarmee tien miljoen euro gewonnen kan worden. Mara is een leerkracht en alleenstaande moeder. Julia weet net haar hoofd boven water te houden nadat haar man hun fortuin opgemaakt heeft. Dex probeert een beter leven voor zichzelf op te bouwen na het verlies van zijn moeder en Vincent wil ontsnappen aan de sleur van het leven.

Alle vier hebben ze wel een reden om mee te doen aan deze wedstrijd en daarom ontvangen ze een uitnodiging van de oktober koning. Maar hoe ver ga je voor het winnen van tien miljoen euro?

Gruwelijke raadsels en mysteries

Pamela Sharon is een Nederlandse jeugdschrijfster, bekend van De geur van groen en Wie ik gisteren was. Maar met Oktober koning neemt ze een uitstapje naar het thrillergenre. En dat is maar goed ook, want dit smaakt zeker naar meer.

Kookboeken Nieuws

Oktober koning is een boek dat vlot wegleest. Aan het begin van het boek leer je de personages en hun situaties kennen. Hierdoor volgt er algauw het begrip dat deze personages mee doen, niet wetende wat er allemaal te gebeuren staat.

Al gauw blijkt dat dit niet een simpel en leuk spelletje is. Het is een serieus, gevaarlijk spel waarbij mensen gewond kunnen raken. De spanning is tijdens de eerste opdracht dan ook al om te snijden en hoe verder je in het spel komt, hoe spannender het wordt.

Op het verkeerde been

Naast de spanning weet Pamela Sharon je constant op het verkeerde been te zetten door bepaalde details te tonen en karakters bepaalde acties uit te laten voeren. Constant denk je mee over wie de oktober koning is en je probeert te voorspellen hoe het gaat eindigen. Maar aan het einde komt de waarheid pas op tafel te liggenen en sta je met je mond vol tanden.

Pamela Sharon heeft deze thriller onwijs goed uitgewerkt. Het blijft spannend tot op het einde en ook al heb je veel verschillende theorieën in je hoofd gehad, ze blijft je verbazen. Alleen hierom denk ik dat men blij is als Pamela Sharon vaker dit soort boeken gaat schrijven.

Naast de spanning en mysterie wordt er ook gezorgd voor genoeg diepgang. Alle personages hebben wel iets gaande in hun privéleven, wat ze menselijker maakt en wat een dieper kijkje geeft in waarom iemand meedoet met een spel als dit. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe banger de karakters worden, maar ook hoe gemotiveerde ze raken om deze wedstrijd te winnen. Regelmatig moeten ze nadenken over morele keuzes. 

De details in Oktober koning zijn ook goed uitgewerkt, waardoor het lezen aanvoelt als een sensatie. Ieder karakter heeft zijn/ haar eigen ‘kaart’ die ook duidelijk wordt aangegeven bij ieder hoofdstuk, waardoor ze herkenbaar zijn. Regelmatig komt er nog een stuk voorbij van een joker, de gevreesde Oktober koning. Tof gedaan.

Een combinatie van games

Het luisterboek is ook het benoemen waard. Ieder personage heeft zijn/ haar eigen stem waardoor je tijdens het luisteren ook goed meekrijgt wie er aan het woord is. Het luistert prettig en is goed te volgen. Ik heb Oktober koning zowel gelezen als geluisterd, omdat ik continue door wilde met dit verhaal. 

Oktober koning van Pamela Sharon vraagt om meer thrillerwerk van haar hand. Het boek wordt beschreven als een combinatie van Squid Game en the inheritence games. De vergelijking begrijp ik zeker, al vind ik dat the inheritence games sferen niet heel erg naar voren komen in Oktober koning. Desalniettemin is dit werk van Pamela Sharon zeker een aanrader voor de mensen die hebben genoten van bovenstaande verhalen.

Voor het eerst gepubliceerd op meerboekenblog.nl

Boeken van deze Auteur:

Oktober Koning

Wie ik gisteren was