Oogje, Het kleine meisje uit de lange tafelstraat

Dinsdag, 29 september, 2020

Geschreven door: Marnix Peeters
Artikel door: Peggy Van Aert

Laat je vooral meeslepen door het absurde

[Recensie] In Oogje, Het kleine meisje uit de Lange Tafelstraat rekenen twee pubers even geestdriftig als nietsontziend (en ongericht) af met de schande van hun verwaarlozing. De oersterke Beertje wordt door zijn harteloze ouders in een circus gedumpt, een omgeving die zijn leven er nauwelijks beter op maakt. Maar hij ontmoet er de hyperintelligente idiosyncratische Oogje (een meisje met downsyndroom) met wie hij op een oude Zündapp op de vlucht slaat. Wat volgt is een spectaculaire en spannende road novel vol bizarre ontmoetingen waarin de twee veronachtzaamde kinderen een spoor van vernieling achterlaten, zeker nadat Oogje verdwijnt en Beertje haar moet terugvinden.

Met zijn tiende boek, is Peeters er weer in geslaagd om op wonderbaarlijke wijze een buitengewoon verhaal af te leveren. Doldwaas, dolkomisch, onwaarschijnlijk, hilarisch, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het is verbazingwekkend hoe Peeters met de taal en de clichés speelt. Hij lijkt alles op zijn kop te zetten en slaagt daar meesterlijk in. De vele kleurrijke personages die hij doorheen het boek laat opdraven, gecombineerd met hun zeer eigen en dikwijls onwaarschijnlijke kenmerken, vormen de basis van zijn verhaal. Daarnaast is hij meester in zijn woordkeuzen. Zalig de combinaties die hij maakt. Hoe hij een geheel eigen sfeer creëert door het dagdagelijkse Nederlands te combineren met een eerder ouderwets aandoende woordenschat en met mooi Vlaamse woorden. Het is een boek voor de liefhebber van het genre. Geweld, ruwe seks maar vooral humor doorspekken het boek. Ik kan alleen maar adviseren om te genieten en je erdoor te laten overvallen. Probeer niet alles tot in de details te begrijpen, laat je vooral meeslepen door het absurde. Geniet van de vlotte pen. Laat je verbazen en verrassen.

Peeters is een meester om, op het eerste zicht volledig absurde situaties en personages, te kneden naar een, samenhangend verhaal. Het boek raast in een sneltreinvaart vooruit, de ene absurde situatie is nog maar net afgerond of de volgende komt al om het hoekje piepen. Laat je alvast nieuwsgierig maken door het promotiefilmpje: https://bit.ly/oogje en geef je dan over aan het boek. Het zal je een paar avonden vol humor en onverwachte wendingen opleveren. Ik geef dit boek 4 dolkomische en heerlijke sterren.

Yoga Magazine

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Kijk niet zo, konijntje

De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis

Natte dozen

De dag dat we Andy zijn arm afzaagden

De dag dat we Andy zijn arm afzaagden