"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Oosterschelde windkracht 10

Zaterdag, 11 februari, 2023

Geschreven door: Jan Terlouw
Artikel door: Edwin Stok

De grote watersnoodramp van 1 februari 1953

[Recensie] De succesvolle bestuurder, politicus en auteur Jan Terlouw heeft heel wat boeken geschreven. Een aantal daarvan zou je zo kunnen rangschikken onder ‘Mens & Maatschappij’. Oosterschelde windkracht 10 is er daar één van. Een boek over de grote watersnoodramp van 1 februari 1953. In die historische nacht kwam een deel van Nederland onder water te staan door de combinatie van een krachtige storm op zee, het ongelukkige moment van hoog getijde, en de windrichting die het water uit de Noordzee met enorme kracht van noord naar zuid in de versmalling duwde tussen Engeland en het zuiden van de Nederlandse kust. Deze trechter tussen de twee landen was de doorslaggevende fatale factor.

Ontzetting en verdriet
Velen hebben daar hun leven verloren in die lugubere nacht in de Nederlandse geschiedenis, en in de dagen en nachten er na omdat de redding te laat kwam. Door winterse kou, uitputting, en door de kracht van het water dat alles vernielde en meesleurde. Auteur Terlouw heeft deze vaderlandse gebeurtenissen heel pakkend beschreven in het eerste deel van zijn boek Oosterschelde windkracht 10, alhoewel je er heel wat hoofdstukken op moet wachten. De auteur laat ons in die voorgaande hoofstukken kennis maken met het lief en leed van de hoofdrolspelers. Het maakt het boek tot het verhaal wat het is, en het verbindt de lezers met de ontzetting en het verdriet dat zij in de hoofdstukken erna gaan meemaken.

In het tweede deel van zijn boek beschrijft hij het maatschappelijke debat over de oplossing die een dergelijke overstroming voor altijd moet voorkomen. Dat tweede deel had van mij breder en dieper mogen gaan, zelfs wat technischer, waar de auteur ervoor gekozen heeft om de beschrijving van het maatschappelijke debat vooral toe te spitsen op 1 actiegroep, en op het debat binnen het gezin dat de hoofdrol heeft in zijn boek. De generaties binnen de familie houden hun pleidooien, en die zijn sterker dan het bij-verhaal van de actiegroep. Wat mij betreft had de auteur de actiegroep buiten het boek mogen laten, en de visies van de gezinsleden in het boek mogen doortrekken naar parallellen met de debatten in de samenleving. Inclusief de emoties die daarbij hoog opliepen – en dan bedoel ik de tranen om hen die in die rampnacht het leven lieten, en om de onherstelbare schade, materieel en financieel, waar generaties voor nodig waren om daar weer bovenop te komen -.

Ik houd van die diepgang. En dat is wat ik mis in deel 2 van het boek Oosterschelde windkracht 10. Jan Terlouw heeft vele mooie boeken geschreven. Een aantal van zijn boeken hebben prestigieuze internationale prijzen opgeleverd. Naast een hele reeks van Jan-Terlouw-boeken zijn er sinds 2006 ook boeken verschenen die Jan Terlouw samen met zijn dochter Sanne heeft geschreven. Een geheel nieuw genre dat de lezers nog niet kenden van Jan Terlouw.  

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant

Boeken van deze Auteur: