Op zoek naar de herfst

Zaterdag, 1 oktober, 2022

Geschreven door: Sanne Ramakers, Marjolein Hund, Merel de Vink
Artikel door: Katelijne van Alem

“Zo’n web kunnen we niet meenemen naar school”

[Recensie] Fien en Ramses krijgen een mooie opdracht van meester Sander op school: ze mogen de herfst mee naar de klas nemen. Al snel gaan ze buiten op zoek en zien ze klasgenoten die hetzelfde idee hebben: kastanjes, bladeren of pompoenen meenemen. Fien en Ramses willen iets anders, en vinden het moeilijk op een nieuw idee te komen.

Dan gaan ze met opa samen het bos in, hij helpt soms de boswachter en weet heel veel van de natuur in het bos. We zien paddenstoelen, die je natuurlijk niet mag plukken, spinnen die een web bouwen, maar ook jonge boompjes die steeds opnieuw geplant moeten worden. Zouden ze misschien een heel klein boompje mee kunnen nemen…

Herfst
De sprankelende prenten van Marjolein Hund spatten van de pagina’s af. Tot in detail heeft ze het bos uitgewerkt, geweldig om al die natuur te zien. De kleuren zijn mooi, passend bij het seizoen.

Marjolein zorgt ervoor dat je zin krijgt zelf naar het bos te gaan, de herfst te zien. Zo zijn bijvoorbeeld de dennenappels in de boom net echt, en ook de paddestoelen weet ze prachtig te tekenen.

Avontuur in de natuur
Fien en Ramses beleven met hun opa een prachtig avontuur buiten. De herfst brengt veel moois met zich mee, en in dit verhaal kom je ook allerlei leuke feitjes te weten. Zo lezen we bijvoorbeeld dat paddenstoelen graag in de herfst groeien, omdat het dan nat is en niet te koud.

En we lezen dat bomen in de herfst en winter in de spaarstand gaan, omdat ze met hun wortels minder goed water kunnen opslurpen uit de grond. Ze laten hun bladeren vallen omdat ze hun voedingsstoffen uit de bladeren halen. Deze verkleuren dan naar bruin, oranje, geel of rood en uiteindelijk vallen ze van de boom.

Een mooie combinatie van het vertellen van een avontuur, maar ook het geven van allerlei informatie. Een prachtig boek om (voor) te lezen in de herfst!

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow