Pietje, moet je plassen?

Zaterdag, 4 december, 2021

Geschreven door: Sunna Borghuis, Ruth Hengeveld
Artikel door: Katelijne van Alem

“Is je broek nog schoon? Je stinkt een beetje”

De auteur

[Recensie] Sunna Borghuis is geboren op 20 januari in Haarlem. Ze maakte onder andere het boek Scheetjesles. Sunna wordt blij van dansen, vrienden, lezen, frietjes en in bad gaan! Thuis heeft ze al haar meisjesboeken van vroeger. Ze hoopt boeken te maken die nu ook lang in ieders huis blijven staan.

De illustrator

Ruth Hengeveld  is geboren en opgegroeid in Veere, een prachtig stadje in Zeeland. Tijdens haar studie Sociaal Pedagogisch Werk merkte ze dat ze naast activiteitenbegeleiding, meer wilde proberen met haar creativiteit. Ze koos voor  AKV St. Joost, waar ze in 2011 afstudeerde als illustrator.  Naast haar werk als illustrator, begeleidt Ruth kunstenaars met een verstandelijke beperking bij het maken van hun kunstwerken op doek en van keramiek.

Ons Amsterdam

Verhaal

Thomas gaat voor het eerst naar de Pietenschool. Op de Pietenschool heten alle kinderen Piet omdat ze later het hulpje van Sinterklaas worden. Thomas is vier jaar en heeft geen luier meer aan, dus eindelijk mag hij naar de Pietenschool!

Juf laat Pietje alles in school zien! Daarna mag hij kleine balletjes van het deeg draaien, die Pietje op keuteltjes vindt lijken. Pietje heeft een drukke dag, zo gaat hij bijvoorbeeld spelen voor paard op het schoolplein en snel naar boven klimmen. Pietje doet vanalles, behalve naar de wc gaan.

Aan het eind van de dag roetsjt Pietje de glijbaan af: “Kak, poep, drol, mijn broek zit vol…”

Zindelijk worden

Thomas is zindelijk geworden, maar dat was en is soms nog niet zo makkelijk! Ben jij al zindelijk, hoe vind jij het om naar de wc te gaan? Of draag je stiekem nog graag een luier? Wil je net als Thomas vanalles leren, dan kun je misschien ook leren om te plassen en poepen op de wc!

Vormgeving

Een aansprekende cover met pietje bij het toilet en allemaal vrolijke wcrollen. Dit maakt het boek direct interessant voor jonge kinderen en ook alle kinderen die aan het oefenen zijn met zindelijk worden en naar school gaan. De schutbladen vol met strooigoed en speculaas brengen de heerlijke sinterklaassfeer verder tot leven, waarna het echte verhaal begint.

De tekst is prettig om voor te lezen, qua lengte goed passend bij de spanningsboog van 3plussers. De illustraties zijn gedetailleerd, erg mooi en er straalt een passie uit. Passie om de pietenschool tot zijn recht te laten komen en het verhaal te vertellen. Je krijgt gewoon zin om zelf naar de school toe te gaan! En om te leren zelf naar de wc te gaan!

De grapjes maken dit boek geweldig, iedere keer tijdens het voorlezen liggen we opnieuw in een deuk. Dat kan ook bijna niet anders bij een boek dat start met: “Kak. Poep. Pies. Kak. Poep. Pies. Thomas stampt over straat. Bij elke straat zegt hij iets vies.”

Een fantastisch boek over zelf dingen kunnen bepalen en voor het eerst naar school gaan.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: