Ravenburcht

Zaterdag, 9 januari, 2021

Geschreven door: Ina de Man
Artikel door: Jeannie Bertens

Op onderzoek na een fikse onweersbui

[Recensie] Ina de Man schrijft al heel haar volwassen leven. Zo schreef ze toneelstukken maar ook jeugdverhalen, cursiefjes en blogteksten. Het oorspronkelijke verhaal voor Ravenburcht ontstond 25 jaar geleden, nu – op aandringen van haar dochters – heeft het een make-over gekregen en is het aangepast aan de huidige tijd.

Als de ouders van de twaalfjarige Kaat besluiten om in de zomervakantie op expeditie te gaan naar het Midden-Oosten, is ze niet blij want ze mag niet mee. Haar ouders vinden het voor haar niet veilig genoeg, ze gaat naar haar oom en tante die een boerderij hebben tegen de Franse grens aan.

Gelukkig hebben oom Paul en tante Ria drie kinderen, twee jongens en een meisje. Eva, het meisje is van Kaats leeftijd en al gauw zijn de twee meisjes dikke vriendinnen. De omgeving van de boerderij biedt vertier genoeg, ze kunnen er naar hartenlust spelen, picknicken, zonnen en zwemmen. Naast de boerderij ligt een geheimzinnige ruïne, de resten van de Ravenburcht. Een van de torens staat nog overeind, de rest is vervallen.

Oom Paul vertelt hun de legende van de Ravenburcht, een griezelig verhaal waarbij veel doden zijn gevallen en waarbij de bliksem een belangrijke rol speelde. Dat maakt Kaat en Eva heel nieuwsgierig, na een fikse onweersbui willen ze de ruïne gaan onderzoeken en hopen ze spannende dingen te kunnen ontdekken. Ze stuiten inderdaad op iets onverwachts, zó onverwacht dat de politie erbij ingeschakeld moet worden. Kaat en Eva mogen daarna niet meer naar de ruïne. Maar daar laten de twee slimme en ondernemende meiden het niet bij zitten! Samen willen ze de geheimen van de Ravenburcht gaan ontrafelen. Ze schakelen daarbij de hulp in van de oudste broer van Eva maar ook van een jonge geschiedenisleraar én zelfs een professor. En natuurlijk zien ze geen gevaar en sluipen ze samen toch weer naar de ruïne, op zoek naar avontuur. Avontuur dat voor hen wel eens een heel vervelend staartje kan hebben!

Yoga Magazine

Ina de Man heeft een leuke en verfrissende jeugdthriller geschreven. Kaat en Eva zijn sterk neergezet als twee ondernemende jonge meiden met een hang naar avontuur. De intelligente Kaat legt snel verbanden en weet goed gebruik te maken van gegevensbronnen. Eva is doortastend, niet bang aangelegd en kan de snelle conclusies van haar nichtje prima gevolg geven. Samen zijn ze een uitstekend speurders duo, de politie kan er een voorbeeld aan nemen.

De schrijfstijl van Ina de Man is vlot, ze voert de spanning goed op, er ontstaat een superspannend verhaal. Het enige minpuntje is dat de auteur af en toe in herhaling valt bij de karakterisering van Kaat en Eva. Toch is Ravenburcht een spannende jeugdthriller.

Voor het eerst verschenen op Perfecte Buren