"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie fietsen&wandelen: Grensfietsen.nl / 17 Etappes langs onze landsgrens 

Woensdag, 3 april, 2024

Geschreven door: Niko Winkel
Artikel door: Rijkert Knoppers

Fietsen langs de grens

Hoe toeval een rol kan spelen bij de totstandkoming van een boek! Het vakantieplan van Niko Winkel stond vast: hij zou in de zomer van 2020 gaan fietsen van Groningen naar Rome. Gedurende vijf weken was hij onder de pannen! Maar toen kwam corona en ging Italië in lockdown. Daar ging zijn vakantieplan! ‘Hoe maak ik van dit probleem een kans,’ vroeg Winkel zich af. Het besluit was snel genomen: in plaats van naar Rome ging de fietstocht nu langs de hele Nederlandse (lands) grens. Een oud plan van hem, dat hij nu tot leven zou brengen. Totaal 1.300 kilometer, die in 17 etappes van elk ongeveer 75 kilometer af te leggen zou zijn. Winkel heeft dat jaar niet alleen de fietstocht volbracht maar heeft vervolgens ook besloten om er een handige en vooral sterk informatieve fietsgids over samen te stellen. In 250 pagina’s beschrijft hij hoe je, meestal door fraaie natuurgebieden, langs de Nederlandse grens valt te fietsen. 

Knooppunten
Er zijn twee versies van de fietstocht gemaakt: een lichte route, waarvan de kaarten in het boek zijn opgenomen en die langs knooppunten te volgen is, en een zwaardere route, waarvoor het gebruik van GPX-bestanden aan te raden is. Bij elke etappe geeft het boek de nodige achtergrondinformatie, met daarbij bovendien veel foto’s. Wie aan de geboden informatie niet genoeg heeft, kan op de internetsite Grensfietsen.nl  nog veel extra informatie vinden. Zo lezen we bijvoorbeeld bij Etappe 4 dat de oudste grenssteen van Nederland (uit 1477!) in het jaar 2007 opeens verdwenen was. Dit omdat de plaatselijke overheid bang was dat de steen beschadigd zou raken door het passerende vrachtverkeer. Pas drie jaar kwam de grenssteen weer terug, dit keer uit voorzorg geplaatst achter een stevige eik.
Minstens zo interessant is het verhaal over de smokkelpraktijken tussen Duitsland en Nederland in Kerkrade. In de periode na de Tweede Wereldoorlog gooiden kinderen ballen, gevuld met smokkelwaar over een prikkeldraadversperring. Een bizar verhaal! In 1950 kwam aan het licht dat er ook een 70 meter lange smokkeltunnel was, die op illegale wijze Nederland met Duitsland verbond.
In Etappe 16 kom je langs het Belgische dorp Doel, een dorp waar alle huizen zijn dichtgetimmerd. Opvallend genoeg is Doel tegelijkertijd allang een trekpleister voor dagjesmensen, met name in de zomer. Zouden die vooral geïnteresseerd zijn in de vier kerncentrales, die bij het dorp elektriciteit staan te produceren? ‘Op een gekke manier stralen ze een soort van vertrouwde, rustige macht uit,’ aldus Winkel op zijn website, waar hij vervolgens wel verwijst naar de kritische discussie omtrent deze elektriciteitscentrales.
Het zijn deze verhalen die het boek erg boeiend maken. Jammer is wel dat sommige donkergekleurde foto’s doorlopen tot onder de tekst, wat ten koste gaat van de leesbaarheid.
Daarnaast zijn de kaartjes in het boek nogal summier. Maar via QR scanner zijn de routes heel goed op bijvoorbeeld de mobiele telefoon te laden. Bovendien staan ze ook op de website. Al met al belooft deze gids een groot aantal avontuurlijke interessante fietstochten langs de Nederlandse landsgrens. Met als centraal abstract uitgangspunt, zoals de auteur in het begin al zei: de grens is er, maar hij is er ook niet!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Pf