"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie reisboek: Amsterdam

Donderdag, 16 november, 2023

Geschreven door: Jessica Schots
Artikel door: Evert van der Veen

Interessante stadsgids

Amsterdam bestaat in 2025 750 jaar dus dit boek Amsterdam verschijnt mooi op tijd, zou je kunnen zeggen. Het boek begint met een overzicht van de rijke geschiedenis van onze hoofdstad. Daarna volgt een hoofdstuk over architectuur en de diverse bouwstijlen door de eeuwen heen. Het grootste deel van het boek is gewijd aan de verschillende stadsdelen die worden geportretteerd in dit rijk geïllustreerde boek.

Een aantal foto’s is wat aan de kleine kant; bij een grotere omvang of wat meer bladzijden hadden deze foto’s meer ruimte kunnen krijgen en dat was zeker bij de historische foto’s wel de moeite waard geweest.

In blauwe kaders worden onderwerpen uitgelicht zoals de tragische rol van de Hollandsche Schouwburg als verzamelplaats van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Goede rondleiding
Amsterdam begon als een vissersplaatsje bij de dam aan de Amstel dat in 1275 tolrechten en in 1300/1306 stadsrechten kreeg. Tussen 1578 en 1665 vonden er vier grote uitbreidingen van de stad plaats: de Eerste, Tweede, Derde en Vierde Uitleg. Het aantal inwoners steeg voor die tijd spectaculair van 30.000 naar 200.000.

Schrijven Magazine

Vanwege een aantal grote stadsbranden, werd in de 1452 besloten dat huizen voortaan van hout moesten zijn. Er zijn nu nog twee houten huizen over, uit 1425 en 1550. Uiteraard komen alle (over)bekende gebouwen in dit boek naar voren en dat kan ook niet anders. Interessant is echter de aandacht voor minder bekende facetten zoals de Beurspassage bij het Beursplein. De bioscoop Tuschinski uit 1921 behoort tot de Art Deco en werd in 2021 door Time Out tot mooist bioscoop van de wereld uitgeroepen.

Van verstilde schoonheid is de Begijnhof die een meter lager ligt dan de omringende gebouwen en opmerkelijk is Ons’ Lieve Heer op Solder, de rooms-katholieke schuilkerk. Regelmatig blijkt de persoonlijke betrokkenheid van auteur Jessica Schots bij Amsterdam als ze indrukken weergeeft of tips geeft voor bezoekers, ook wat horeca betreft.

Interessant is het onderdeel Mokum dat over de Joodse geschiedenis van Amsterdam gaat met daarin ook het Namenmonument dat in 2021 werd geopend. Het Tropenmuseum heet sinds kort Wereldmuseum, samen met het Afrikamuseum in Berg en Dal, het museum Volkenkunde in Leiden en het Wereldmuseum in Rotterdam.

Deze gids is opgezet vanuit de stad en z’n geschiedenis en onderscheidt zich daarin van veel gidsen die vanuit de bezoekende toerist zijn opgezet.

Jessica Schots is kunsthistorica en docent.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow