"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie thriller: De Dwaling

Maandag, 26 februari, 2024

Geschreven door: C.J. Tudor
Artikel door: Peter van Bavel

Een uitzichtloze en neerslachtige thriller

Auteur C.J. Tudor groeide op in Nottingham, waar zij nog altijd woont met haar gezin. Ze stopte op haar zestiende met school en werkte nadien als winkelbediende, verslaggever, televisiepresentator, copywriter en voice-over. Ook had ze haar eigen hondenuitlaatservice. Inmiddels is ze fulltime auteur. De Dwaling is haar vijfde boek. Haar debuut De Krijtman werd een internationale bestseller en bezorgde haar de bijnaam ‘de Britse vrouwelijke Stephen King’. Haar voorlaatste thriller Brandende Meisjes is inmiddels ook verfilmd door Paramount Pictures tot een miniserie die later in 2023 gestreamd zal kunnen worden.

Zieltjes
Haar boeken kenmerken zich door een sinistere setting en expliciete passages. Niet voor tere zieltjes, maar voor lezers die op zoek zijn naar zinderende spanning in een beklemmende omgeving. Wie bekend is met haar eerdere thrillers zal hoge verwachtingen hebben. Vierhonderd pagina’s zijn gebundeld in een omslag die qua sfeer en uiterlijk de vergelijking oproept met de thrillerreeks over Munch en Kruger van Samuel Bjørk. Wat daarnaast opvalt, is dat diverse grootheden uit de thriller scene de loftrompet steken over deze auteur. Zo staan complimenten van Lee Child, Stephen King en Harlan Coben op het omslag afgedrukt. De toch al hoge verwachtingen krijgen zodoende nog een extra boost.

Kabelbaan
Afwisselend volgen we drie verschillende verhaallijnen in De Dwaling. Een gekantelde bus vol studenten, een gestrande kabelbaan vol vreemden en een afgelegen basis vol onderzoekers. De overeenkomsten tussen deze separate verhaallijnen zijn de aanwezigheid van een sneeuwstorm met ijzige kou en het dodelijke gevaar waarin elk personage op iedere locatie verkeert.
Al met al herbergen de drie locaties, waar het verhaal zich afspeelt, een twintigtal personages met veelal korte namen. Dat zaait verwarring (wie is ook weer wie?) en het wordt niet eenvoudiger gemaakt door de geringe lengte van de hoofdstukken. Het zijn korte shots van de gevaren in de kabelbaan naar de radeloosheid in de gekantelde bus. De personages worden niet tot in detail neergezet waardoor eigenschappen van een personage pas na honderden pagina’s duidelijk worden. Het grote aantal personages zorgt naast verwarring ook voor anonimiteit. Dat creëert afstand omdat men leest over mensen in plaats van deel uit te maken van hun angsten en gevoelens.

Pandemie
Het verhaal heeft een dystopische wereld als toneel. De vergelijking met de lockdowns tijdens de Covid-19 pandemie dringt zich op. De auteur geeft in haar dankwoord aan het einde van het boek aan, dat ze het idee voor dit boek al ver voor Covid had opgedaan en dat ze twijfelde of mensen nog zaten te wachten op een thriller over een infectieziekte. Een terechte vraag.
De lezer bevindt zich in een troosteloze sfeer vol ontreddering en zonder enige hoop op verbetering. C.J. Tudor schreef dit boek gedurende de pandemie en de neerslachtigheid en uitzichtloosheid van toen heeft zijn weerslag gekregen in de schrijfstijl van het verhaal.

Foodlog

Noodzakelijk
Door de groeiende bewustwording bij de personages dat er geen oplossingen zijn neemt ook de hoop bij de lezer op een goede afloop af. Kan iedereen niet beter dood gaan, is een gedachte die meermaals de kop opsteekt. De uitzichtloosheid en de neerslachtigheid zorgen ervoor dat je uiteindelijk maar naar één ding verlangt: het einde.

Na vierhonderd pagina’s kan de lezer een ervaring rijker maar ook een illusie armer zijn: Dat deze auteur kan schrijven heeft ze al eerder bewezen en ook dit boek is op momenten echt spannend. De personages zijn een afspiegeling van de maatschappij qua afkomst en geaardheid, dus daar scoort Tudor punten. Het expliciete en bloederige geweld daarentegen zal tot weerzin ofwel waardering bij verschillende lezers zijn. De waardering voor deze roman van Tudor zal vermoedelijk net zo wisselend zijn. Voor wie van het genre houdt is het het proberen waard.

Comics
Het verhaal is een kruising tussen de comics en televisieserie The Walking Dead en Stephen Kings meesterwerk De Beproeving (The Stand). Deze beschikken echter beide over boeiende en sympathieke personages die altijd hun hoop en de wil om te overleven hebben behouden. Dat is het grootste gemis in De Dwaling.
De Dwaling doet zijn titel alle eer aan. De betekenis van een dwaling is een overeenkomst die is gesloten in een bepaalde veronderstelling, die achteraf bezien, niet juist blijkt te zijn. Ook dit boek kan anders zijn dan vooraf had verwacht en gehoopt. Dat zorgt voor een mindere waardering

Ook verschenen op Boeken-cast

Leesadvies voor jongeren

Een spannend boek over o.a. een gekantelde bus vol studenten in een sneeuwstorm.

Boeken van deze Auteur: