"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Gelukkig zijn is geen kwestie van geluk hebben

Donderdag, 28 september, 2023

Geschreven door: Rouè Verveer
Artikel door: Roxan Smit

Een boek vol humor, handige tips en positiviteit

Cabaret Roué Verveer (1972) speelt sinds 2002 avondvullende theatervoorstellingen en wordt geprezen om zijn enthousiaste speelstijl, scherpe grappen en slimme improvisaties. Naast zijn Nederlandstalige soloprogramma’s maakt hij ook Surinaams gesproken comedyshows en treedt hij regelmatig op als vast lid van Comedytrain in het Amsterdamse Toomler. 

Verveer besloot na veel vragen over zijn positieve kijk op leven een zelfhulpboek te schrijven. Hoewel hij geen psycholoog of wetenschapper is, deelt hij in dit boek zijn eigen methodes om een zo vrolijk mogelijk leven te leiden. Eerder schreef hij al een boek over opvoeden: Waarom? Daarom!

Na regen komt zonneschijn
Het zelfhulpboek begint meteen al met een lekkere, vlotte schrijfstijl met hier en daar wat subtiele, maar goede humor erin verwerkt. In hoofdstuk 1 start Verveer met een eenvoudig, maar sterk voorbeeld over hoe de kijk op het leven verschilt en hoe dit invloed heeft op je stemming: Verveer is lekker aan het genieten van een kopje koffie voor hij straks naar een uitgever moet. Zijn jongste zoon appt hem met het nieuws dat hij een 5,7 heeft gehaald voor biologie (iets waar Verveer erg blij mee is voor zijn zoon want het is voor hem een moeilijk vak.) Daarna volgt al gauw een appje van zijn oudste zoon, die een boete van 150 euro kreeg omdat hij door rood reed. Verveer zegt dat het gelukkig meevalt en dat hij blij is dat iedereen ongedeerd is.

Terwijl Verveer zijn laatste slokje koffie opdrinkt komt Sjon, de nieuwe vriend van zijn nicht binnen, die heel chagrijnig is want het regent. Hij snapt dit niet. Het is tenslotte maar regen, vertelt hij aan de lezer:

Yoga Magazine

“Sjors heb je een belangrijke afspraak, is er iets wat niet door kan gaan?”

“Nee Roué, nee.”  Dit gegeven betekende helaas geen einde van het klaagzang van Sjon: “Maar gewoon het feit dat het regent. Oh, ik vind dat altijd zo erg,  kijk nou naar mijn broek,  mijn jas, mijn bril is helemaal beslagen! Nat, nat, nat, kletsnat!” Ik keek naar Sjors?? en er zaten inderdaad een paar spetters op zijn jas. “Ik wordt altijd zo depressief van dit weer!”

Ik wist van verbazing niet wat ik moest zeggen. Na een tijdje zei ik maar: “Ach Sjon, je weet wat wij Surinamers zeggen. Na regen komt zonneschijn!”

Schaamtecultuur
Geluksgevoel, familie, vrienden, relaties, social media en schaamtecultuur, het komt allemaal in het boek aanbod. Telkens geeft Verveer een voorbeeld uit zijn eigen leven, hij quote veel van zijn oom Humphrey zoals: “Als het leven je limoenen geeft maak dan een mojito,” en houdt daarna een spiegel voor de lezer zodat deze zelf over bepaalde gedachtes nadenkt. 

Ook lanceert Verveer twee door hem bedachte methodes in het boek: P.O.A.R, dat voor Probleem? Oplossen, Accepteren en Relativeren, staat  en P=pal= BSol+O-Verw: Elk probleem (P) wordt kleiner (p) als je de Bright Side of life ziet, je de situatie kan Omdenken en je niet te hoge Verwachtingen hebt. 

Vooral de laatste term klinkt erg wiskundig, maar met Verveers voorbeelden snap je de methodes meteen. Je leert dat je met deze twee manieren elk probleem kunt oplossen, al is het echt compleet van de baan al heb je het weten te accepteren; het belangrijkste is volgens hem dat je verder gaat met je leven. 

Het enige minpuntje in Gelukkig zijn is geen kwestie van geluk hebben is dat Verveer vrouwen beschrijft met de nodige stereotypes. Maar goed, dat is deel van zijn humor, die ook in zijn shows doorschemert en moet je niet te serieus nemen. 

Je kunt veel van dit boek opsteken. Bovendien kun je de hoofdstukken, zoals Verveer aan het begin zegt: in elke gewenste volgorde lezen, al lees je het van het eind naar het begin of sla je de helft over; je leest alleen de hoofdstukken waar jij wat aan hebt. 

Gelukkig zijn is geen kwestie van geluk hebben biedt een welkome cursus positief denken met de vertrouwde humor van Verveer 

Roxan Smit