"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Het kleurenmonster: de emotiedokter

Donderdag, 30 november, 2023

Geschreven door: Anna Llennas
Artikel door: Katelijne van Alem

“Als je wilt leren met je emoties om te gaan, kun je dat het best eerst samen met iemand anders doen”

Nina voelt zich wat vreemd en weet niet zo goed waardoor. Ze besluit bij het kleurenmonster langs te gaan, hij is nu een dokter die helpt bij het verwerken van emoties. Ze heeft ja gezegd op iets wat ze niet wilde, en voelde zich daarna raar. Ze voelt het in haar buik.

Samen gaan ze met dit gevoel aan de slag, ze mag een cijfer geven over hoe ze zich voelt en een gezichtje aanwijzen. We leren samen met Nina begrijpen wat ze nu voelt en hoe ze daar het beste mee om kan gaan.

Collages
Iedere pagina is opgemaakt als collage. We zien een deur gemaakt van karton, een plant van groen papier, een dokterskoffer van allerlei verschillende kleuren papier. Een frisse, vernieuwende manier van het vormgeven van een prentenboek.

De kleuren uit het eerste boek, worden ook in dit boek doorgezet. Een toegankelijke manier om emoties in beeld te brengen en bespreekbaar te kunnen maken met kinderen. Anna Lennas weet het verhaal zo perfect vorm te geven.

Midden in het boek is een pagina die je aan beide kanten uit kunt klappen. Dit is de EHBO-kit voor hulp bij emoties van de emotiedokter, en we zien daar allemaal mogelijkheden in wat kan helpen rustig te worden en je beter te voelen. Een prachtige grote pagina, die je ook zelf goed kunt gebruiken voor thuis wanneer het nodig is!

Ontspanningsoefeningen
In Het kleurenmonster: de emotiedokter zijn veel voorbeelden te vinden hoe om te gaan met het reguleren van je emoties. Er staan enkele ontspanningsoefeningen in, zoals tijdens het ademhalen de bij volgen die aan het vliegen is of een stuk klei pakken en hierop slaan, erin kneden, kapot scheuren of vormpjes van maken. De klei neemt alles op, al je gevoelens kun je erin loslaten.

Heel fijn om dit boek erbij te kunnen pakken, voor iedereen zijn er wel tips in te vinden. Ook wanneer je niet direct emoties voelt die je niet kunt plaatsen, is het belangrijk te ontspannen. Door bijvoorbeeld bellen te gaan blazen of mandala’s te kleuren of woorden roepen die in je opkomen.

In het boek krijgt Nina een nee-drankje mee, misschien kun je dit als ouder/verzorger ook voor je kind maken, om na het nemen van een lepeltje nee te durven zeggen in situaties waarin je dat normaal niet zou durven. En er staat het verzoek in tot het zelf maken van een EHBO-kit voor hulp bij emoties, niks mooiers om dit samen met je kind(eren) te gaan maken. En vervolgens een mooi plekje voor deze koffer te zoeken en te gebruiken wanneer nodig.

Voor alle kinderen (en volwassenen) een prachtig boek om te lezen, voor de jongste kinderen samen met hun ouder/verzorger. Er is soms niks moeilijkers om altijd je gevoelens onder woorden te brengen en precies te weten waarom je iets voelt. Een boek dat in ieder gezin een plekje hoort te hebben.

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Yoga Magazine