"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Requiem

Vrijdag, 10 november, 2023

Geschreven door: Chris Lloyd
Artikel door: Joke Zwier

Boeiende thriller in schimmige sfeer schetst dilemma’s in oorlogstijd

Parijs kent iedereen van de Eifeltoren, maar het Parijs van wegkijken en apathie is minder bekend. Het piept en kraakt onder de bezetting van de Duitsers, waarin de zwarte handel en de drugshandel welig tieren. In de oorlogstijd staan mensen voor grote dilemma’s. “Wanhoop zadelt een man op met bedgenoten die niet zijn gelijken zijn.”

In Requiem van Chris Lloyd krijg je als lezer een goed beeld van deze moeilijke tijden. Vooraf aan deze historische oorlogsthriller gaat het eerste deel in de Eddie Giral-serie, De ongewenste doden

Vreemde tijd
Voor rechercheur Eddie Giral is het een zware tijd waarin noodzakelijke, soms gedwongen, keuzes gemaakt moeten worden om te overleven. In een gesloten jazzclub wordt een lijk aangetroffen met dichtgenaaide lippen. Eddie en Boniface, zijn collega, stuiten op een muur van onbegrip zodra zij ontdekken dat de man in de gevangenis had moeten zitten. Bij rondvraag bij hun informanten zien ze angst zodra de dichtgenaaide lippen ter sprake komen. Wie is toch Capeluche, een naam die steeds weer opduikt? Wanneer er meerdere slachtoffers gevonden worden, staat Eddie het water aan de lippen, want hij kan niet veel doen en de Duitsers oefenen druk op hem uit.

Spannend voorval
Requiem begint als thriller met een spannend voorval midden in de nacht in een bos. “Nog behoedzamer reikte ik weer naar binnen en duwde het zware gewicht onder de deken opzij om te vinden wat ik zocht.” Het verhaal volgt een andere richting en de spanning gaat langzaam over in een onderhuids kriebelende dreiging die alsmaar sterker wordt.

Confrontatie met het verleden
Requim is niet alleen het oplossen van vreemde moorden, maar ook de confrontatie met Eddie’s verleden, waarin fouten zijn gemaakt die hij recht wil zetten. Schrijver Chris Lloyd legt al in het begin de basis voor de problemen waar Eddie mee te maken krijgt tijdens de bezetting.

Het plot is zorgvuldig opgebouwd en bevat een aantal bijzondere twists waardoor de spanning toeneemt. Eddie wordt heen en weer geslingerd tussen zijn geweten en zijn bemoeienissen als politieagent met de Duitsers, waardoor hij zich in allerlei bochten moet wringen.

Mooie zinnen en insinuatie
Lloyd brengt met mooie zinnen, ironie en insinuaties het veranderde leven in Parijs pijnlijk tot leven. “Zijn versleten pak hing zo troosteloos als een ongewilde minnares aan zijn lichaam.” De schimmige sfeer waarin mensen hun weg proberen te zoeken komt duidelijk tot uitdrukking. De ironische Eddy die zich staande weet te houden met behulp van zelfspot, sarcasme en slechte wijn. De praatzieke rokkenjager Boniface heeft het hart op de juiste plaats en dekt Eddie als deze weer eens over de schreef dreigt te gaan.  

Geloofwaardig verhaal
De combinatie van historische feiten, thriller-aspecten en psychologie maken van Requiem een geloofwaardig, luchtig verhaal, waarin toch ook gruwelijkheden verwerkt zijn. De onduidelijke grens tussen wat wel en niet kan, vervaagt in oorlogstijd.

Boekenkrant

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow