"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie thriller: Tweede leven

Zaterdag, 16 maart, 2024

Geschreven door: Louise Candlish
Artikel door: Silke Wimme

Waarom topschrijfster Louise Candlish meester is van de suspense

Tweede leven het beste werk van Louise Candlish. Nadat de thriller Ons Huis (Our House) verfilmd werd als een mini tv-serie, zijn de boeken van Candlish nog populairder geworden. De auteur heeft een persoonlijke eigentijdse stijl. Het merendeel van haar boeken staat gecatalogiseerd onder de noemer thriller, maar echte thrillers zijn het niet. Haar boeken hebben steeds bijzondere invalshoeken en de nadruk ligt op het innerlijke van de personages. Na Ons Huis verscheen het iets mindere Haar woorden, maar met Tweede leven is Louise Candlish terug en hoe. De vele spannende, onverwachte plotwendingen voeren de geladenheid op. Candlish weet hoe ze enkele bommetjes moet laten ontploffen in het verhaal. Hoewel het af en toe een beetje voorspelbaar kan zijn, zie je de uiteindelijke plot toch niet aankomen.

Buurt
In Tweede leven leidt Alex een mooi, rustig leventje met zijn vrouw Beth. Ze wonen in een Londense buitenwijk, een gezellige buurt met leuke buren. Alleen kinderen ontbreken en hier heeft Beth het nogal moeilijk mee. De buren willen er eindelijk werk van maken om het overwoekerde wandelpad dat achter de huizen doorloopt op te knappen. Iedereen is blij, behalve Alex. Hij wordt prikkelbaar en alle heisa rond het wandelpad vindt hij maar niets. Hij draagt een vreselijk geheim met zich mee dat hij reeds vijftien jaar verborgen probeert te houden, om zijn huidige levenswijze behouden.

Psyche
Het is moeilijk om er een label op Tweede leven te kleven: misdaad, thriller, psychologisch…het lijkt er eerder op dat Louise Candlish haar eigen spannende genre heeft gecreëerd, waarbij spanning vermengd wordt met psyche. Op de cover van haar nieuwste boek Tweede leven wordt het omschreven als suspense, wat inderdaad uitstekend past.

Hopeloos
Het verhaal bestaat uit twee tijdlijnen: 1995 en het heden. In 1995 vertelt Rick zijn verhaal. Hij wordt hopeloos verliefd op de knappe Marina en heeft een flamboyante huisgenoot Rollo. Vanaf het eerste hoofdstuk weet je dat hier iets vreselijk zal gebeuren. Langzaamaan komen er meer en meer plottwisten. En net op het ogenblik dat je denkt te weten hoe het ineen steekt, is er daar weer die ene plotwending, wat voor een switch in het verhaal zorgt en waarbij je als lezer even het noorden kwijt raakt.

Yoga Magazine

Frustratie
In het heden is Alex aan het woord. Candlish weet hier op een vernuftige manier zijn frustratie over het wandelpad en zijn vrouw Beth neer te zetten. Maar Alex’ geheimen worden niet prijsgegeven. Hij is moeilijk te doorgronden, wat Candlish op een knappe wijze weet neer te zetten.

Laagje voor laagje wordt het verhaal ontleed. Louise Candlish neemt haar tijd om het te vertellen, waardoor de personages weer uitmuntend uitgewerkt zijn. De verhaallijnen zijn intens en met eenvoudige woorden weet ze haar lezers bij de keel te grijpen. Op een beeldende manier wordt de omgeving omschreven van de Londense buitenwijk. Maar ook de sfeer uit de jaren negentig wordt goed weergegeven. Je zou er heimwee van krijgen, het gevoel dat vroeger alles beter was. Als een auteur zo sterk is om haar eigen genre te creëren en daarnaast haar eigen stijl te voeren, weet ze wat literatuur is en gaan we er nog veel van horen.

Ook verschenen op Boeken-cast

Boeken van deze Auteur: