"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Vergeet mij niet

Zaterdag, 11 november, 2023

Geschreven door: Janny van der Molen
Artikel door: Evert van der Veen

Vrienden en vriendinnen van Anne Frank

Anne Frank is de icoon van het Joodse kind dat omkomt in de Tweede Wereldoorlog en haar dagboek behoort inmiddels tot de klassiekers van de literatuur. Maar zij was natuurlijk niet alleen en daarom stelt Janny van der Molen zich de vraag: met wie ging zij om als kind, wie waren de kinderen in haar buurt en bij haar op school? Vanuit die vraag, waarmee Anne Frank in een sociaal verband wordt geplaatst, heeft Janny van der Molen dit boek voor opgroeiende kinderen geschreven.

In de verhalen die zij over deze vrienden en vriendinnen van Anne vertelt, maken kinderen kennis met de Tweede Wereldoorlog en kunnen zij zich inleven in wat deze jaren voor Joden en Joodse kinderen betekenen.

Poëzietekst
De boektitel is ontleend aan een poëzietekst die vroeger vaak werd gebruikt: vergeet mij niet. Zo wil dit boek de herinnering aan deze ons onbekende kinderen levend houden. Het verhaal van ieder kind wordt eerst ingeleid zodat we hem of haar leren kennen.

Alle verhalen bij elkaar vertellen over vele aspecten van de Tweede Wereldoorlog en wat de gevolgen voor de Joden zijn van de Duitse bezetting. In de verhalen van deze kinderen komt het verleden dichtbij en wordt het inleefbaar.

Dans Magazine

Kinderen uit Anne’s tijd
Peter Schiff komt uit Duitsland en vertelt over de Kristallnacht in 1938 die hij daar heeft meegemaakt.

In het verhaal van Juultje Ketellapper komen tal van anti-joodse maatregelen naar voren waar de Joden in ons land onder lijden, zoals de Jodenster.
De ouders van Mary Bos zien het dreigende gevaar en weten in januari 1940 naar Amerika te emigreren.
De vader van Sanne Ledermann werkt bij de Joodse Raad en is bang voor de toenemende razzia’s.
Kitty Egyedi wordt naar Westerbork afgevoerd waar haar moeder als arts werkzaam is.
Ook Nanette Blitz wordt vanuit Westerbork naar Bergen-Belsen afgevoerd waar zij Anne ontmoet.
Peter van Pels ontmoet in Auschwitz Otto Frank.
Hannah Goslar vertelt over de dodenmars vanuit Bergen-Belsen. Nadat zij is bevrijd, ontmoet zij Otto Frank in een sanatorium.

Het boek heeft een plattegrond waarop de woningen van de twaalf kinderen zijn aangegeven. Ook zijn er foto’s van personen en documenten. Een afsluitend hoofdstuk vertelt hoe het verder ging met deze kinderen.

De illustraties in Vergeet mij niet zijn van Martijn van der Linden.
Janny van der Molen is auteur en schreef eerder Buiten is het oorlog. Anne Frank en haar wereld en Ik zou lang willen leven. Het verhaal van Etty Hillesum.

Vergeet mij niet is een waardevol boek over vriendschap tussen kinderen dat ook door volwassenen kan worden gelezen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow