"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Vìk & Vík, een vieze dag

Woensdag, 27 maart, 2024

Geschreven door: Stefan Boonen, Melvin
Artikel door: Jan Stoel

Vìk en Vík staan paraat bij elke (smerige) klus

Het is me een stel zeg, Vìk en Vík. Een hilarisch duo, vader en zoon, dat vierentwintig uur paraat staat om de vuilste klusjes op te knappen. Zij zijn inventief en bedenken de meest fantastische apparaten om alles weer netjes te krijgen. Vlamingen Stefan Boonen (1966) en Melvin (pseudoniem voor Wout Schildermans; 1980) moeten ongelofelijk veel plezier gehad hebben bij het maken van Vìk & Vík, een vieze dag. Boonen weet in weinig woorden een pakkend verhaal te vertellen en de illustraties van Melvin zijn speels en gaan ‘door het dak’ qua fantasie. Dat begint al op de eerste bínnenpagina’s . Vader komt op de linkerpagina door de deur aanlopen waar de zoon al zit te wachten. Aan de muur hang een jack met de letter ‘V’ erop en aan de muur hangt een poster met de naam Melvin erop, referentie naar de illustrator.

Haat je tandenpoetsen?
Vik & Vik kunnen dus alles en geven meteen aan het begin van het verhaal hun statement af:
“Weet je.
Als het vuil is.
Als het plakt en stinkt.
Als het van snot en smurrie is.
Dan bel je Vìk & Vík.”

Mooi die opbouw om iedere regel nog iets erger te maken om dan tot de conclusie te komen in de laatste regel. Het onderscheid tussen zoon en vader zit hem in het accent op de ‘i’. Vìk is de zoon, Vík zijn vader. Het duo gaat van klus naar klus. Op de iedere linker pagina in woord en beeld het probleem beschreven om aan de rechterzijde steeds tot eenzelfde, maar net iets anders klinkende conclusie te komen: “Echt een klus voor Vìk en Vík”, “Aan het werk Vìk en Vík”, “Geen probleem voor Vìk en Vík”. Die herhaling zorgt voor een mooi ritme in het verhaal en zal door kinderen aan wie dit boek voorgelezen wordt of die het zelf lezen gewaardeerd worden. Ook de klussen die ze aanpakken zijn voor de kinderen herkenbaar: mevrouw Van Knol (let op die achternaam) die net als haar zeven pony’s (ook een soort van ‘knollen’) niet van tandenpoetsen houdt , een jongen die bijna door het toilet gespoeld wordt en met een ontstopper gered wordt. En wat te denken van Meneer Groebel die elke minuut één scheet laat, gruweltenen heeft en maar één onderbroek. Dat is “Bahbah” en Melvin maakt daar een illustratie bij waarbij Vìk en Vík vanwege de stank als een soort van astronauten met zuurstof aan het werk zijn. Ook Groebel zit in een geur werende koepel. Maar kan ons illustere duo ook hulp bieden als iemand die altijd netjes moet zijn ook eens een keertje een beetje vuil wil zijn? Een uitkapbare pagina laat zien hoe de oproep van Juf Soeba, die met haar klas naar de speeltuin is geweest, beantwoord wordt. Opvallend dat hier de accenten op de ‘i’ van vader en zoon ontbreken.

Chaos en orde
Verwarring, chaos en orde staan naast elkaar in dit boek. Het boek zet kinderen aan tot het bedenken van klussen voor Vìk en Vík, maar ook tot oplossingen. Dat kan in tekst en door het tekenen van ingewikkelde machines, zodat net als in het boek verhaal en illustratie een geheel vormen. Vaak zie je een opbouw van het probleem in drie onderdelen, een drieslag: “Als je niet houdt van boterhammen met broccoli. Als je jeuk krijgt van rijst met appelprut. Als je geen zin hebt in zure soep met vissebrokken.” Wat zouden vader en zoon doen? Kun jij ook zoiets verzinnen?

Wat valt er ongelofelijk veel te lachen in dit kleurige, prentenboek. Het is alleen geen boek voor kinderen die ervan houden altijd superschoon te zijn! Maar zijn die er?

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Schrijven Magazine