"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Wereld van wanhoop

Maandag, 23 oktober, 2023

Geschreven door: Inge Sleegers
Artikel door: Demi Stein

Vermakelijke dystopisch Young Adult verhaal

Wereld van Wanhoop is het vervolg op Wereld zonder water. Ik raad je aan om deze recensie enkel te lezen wanneer je het eerste deel zelf ook al gelezen hebt, om spoilers van het eerste deel te voorkomen.

Atlantis is bevrijd, hoe nu verder?
Aan het einde van het eerste deel van deze tweeluik lezen we dat de stad Atlantis is bevrijd van haar heersers. Wereld van Wanhoop gaat daarop verder, want hoe vergaat het Atlantis, nu er een nieuwe president de macht heeft gegrepen? 

President Alene’s eerste actie is het afschaffen van het verplichte examen voor meisjes, een examen waar veel meisjes niet van terugkomen en waar de andere meisjes trauma’s aan overhouden. Spijtig genoeg wordt hier een andere groep het slachtoffer van. Alene verplicht namelijk veertienjarige jongens om de stadsmuren te bewaken. Dit schijnt een levensgevaarlijk iets te zijn, maar waarom dit levensgevaarlijk is, wordt niet uitdrukkelijk genoemd. In Wereld zonder water bleef de reden en toedracht voor de examens van de meisjes al onduidelijk, ditzelfde gebeurt nu met de oproep om veertienjarige jongens de stadsmuren te laten bewaken. Het was interessant geweest als Inge Sleegers meer diepgang had gegeven over het hoe en waarom, om dit dystopische Young Adult verhaal ook wat realistischer te laten overkomen.

Pikt de bevolking deze nieuwe regels?
De bewoners van Atlantis was een betere wereld beloofd met Alene als nieuwe president. Ze doet echter bijna hetzelfde als haar voorganger: kinderen inzetten op plekken waar ze niet horen. Wanneer er een zandstorm nadert maakt Alene een keus waardoor de minder bedeelden nóg zwaarder te verduren hebben. De bevolking uit zijn ongenoegen, maar Alene denkt er gemakkelijk vanaf te komen. 

Pf

Ondertussen is er een vreemdeling in Atlantis beland, die dichter bij Skye, Alene’s zoon, probeert te komen. Deze hoofdstukken worden geschreven vanuit perspectief ‘naamloos’ en ze heeft geen goede bedoelingen. ‘Naamloos’ ontdekt dat Skye echter niet achter de ideeën van zijn moeder staat en eigenlijk een hele aardige knaap is. Het is dan ook geen verrassing als ‘naamloos’ vervolgens aan haar eigen plan begint te twijfelen. 

Opgebouwd
Wereld van Wanhoop is het einde van deze tweeluik. Het is een prima verhaal, maar is niet heel vernieuwend ten opzichte van het eerste deel. Het was leuk om te zien hoe Atlantis na de bevrijding in deel één weer opgebouwd werd, maar aan het einde van dit tweeluik kun je wederom de vraag stellen: Hoe vergaat het Atlantis nu verder? 

Wereld van Wanhoop is een dat sterker had kunnen zijn door meer diepgang te geven op waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Sleegers heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl, waardoor het boek voor de doelgroep zeker geschikt en goed te volgen is. Sleegers debuteerde in 2019 met haar Young Adult roman De kilte van een zomernacht.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur:

Wereld van Wanhoop

Wereld Zonder Water