"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Rome: eeuwige stad

Vrijdag, 16 augustus, 2019

Geschreven door: Ferdinand Addis
Artikel door: Silke Wimme

De auteur heeft een zeer krachtige, enthousiaste schrijfstijl

[Recensie] Rome is een fascinerende stad, met een lange geschiedenis. Maar waar is het allemaal begonnen? Er zijn zoveel verhalen over deze intrigerende stad dat we ons soms wel afvragen wat ervan waar is en wat niet. Vanaf de stichting door Romulus en Remus tot de Jodenvervolging in 1943 neemt Ferdinand Addis ons mee in 22 hoofdstukken door de geschiedenis van Rome heen. Tijdens deze ontdekkingstocht neemt hij ons mee naar de familie Borgias, de Sixtijnse kapel, het Colosseum, Mussolini en zelfs de films van Fellini. Het is een boek waar geschiedenis liefhebbers van zullen smullen.

Ferdinand Addis is een Britse auteur en journalist die klassieke talen studeerde aan de Universiteit. Rome: eeuwig stad is zijn eerste gepubliceerd boek en ondertussen in verschillende talen uitgegeven. Een boek over de rijke geschiedenis van Rome kan duizendenpagina’s bevatten, Ferdinand hield het op 704. Hij heeft er de meest interessante en gekende verhalen uitgepikt. Iedereen weet nog wie Hannibal is, de Borgias kennen we van de tv serie, Mussolini leren we kennen tijdens onze geschiedenislessen op school en iedereen kent wel een film van de beroemde Fellini. Een echte geschiedenis liefhebber zal denken dat het boek dan ook niets nieuws bevat, maar Ferdinand gaat verder dan de geschiedenisboeken hij zal de verhalen ontleden en zoeken waar ze vandaan komen. Door zijn frisse kijk en analytisch vermogen geeft hij een nieuwe kijk in de geschiedenis van Rome weer.

Het boek had me in de ban vanaf de eerste pagina, ik was gretig om te weten hoe het verhaal van Romulus en Remus tot stond was gekomen en hoe Hannibal erin was geslaagd om met zijn olifanten over de Alpen te trekken. Het geheel is veelzijdig, want zowel geschiedenis als kunst komen aan bod. Maar de auteur was mij ook af en toe kwijt. De hoofdstukken werden weliswaar chronologisch gepubliceerd, maar in de hoofdstukken zelf springt hij soms van het één naar het ander, wat nogal verwarrend kan zijn. Het leek alsof de auteur teveel in één keer wou vertellen. De zinnen waren bovendien soms ook wat te lang, wat voor extra verwarring zorgde. Maar hier had de vertaler wat meer indachtig kunnen zijn tijdens het vertalen.

Het boek stopt bij Fellini’s film ‘Dolce vita’ in 1960, alsof het allemaal daar ophoudt. Maar de geschiedenis van Rome loopt verder en van 1960 tot heden zijn er zeker nog gebeurtenissen die het vermelden waard zijn, zo miste ik de jaren ’70 de en ’80 met de Anni di Piombo en Berlusconi in de ‘90. Ik snap niet goed waarom het boek eindigt bij Felinni’s ‘Dolce vita’, het geheel lijkt mij zo onvolledig en ik bleef toch wat op mijn honger zitten.

Boekenkrant

De publicatie van deze Rome: eeuwige stad is prachtig, niet alleen is het een hardcover maar er zijn ook enkele kleurfoto’s aanwezig die het allemaal wat meer charme geeft. Ook de binnenkant van de kaft is verzorgt met een afdruk van Michelangelo’s beroemdste fresco ‘De schepping van Adam’ op het gewelf van de Sixtijnse kapel.

Ferdinand Addis heeft een zeer krachtige, enthousiaste schrijfstijl, waar niet alleen geschiedenisliefhebbers hun gading in zullen vinden, maar ook menig literatuur liefhebber. Inhoudelijk is er wel nog ruimte voor verbetering. Doordat in de hoofdstukken zelf niet altijd rekening gehouden werd met de chronologie kwam het bij tijden soms wat slordig over. Als lezer moest je de aandacht vasthouden en soms zelfs even terug bladeren, wat ik wat vervelend vond. Bovendien leek het geheel niet compleet. Ik had hier iets meer van verwacht. Ik scoor deze dikke jongen dan ook een 3 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren