'Snuff'

Woensdag, 3 december, 2014

Geschreven door: Bronja Hoffschlag
Artikel door: Perfecte Buren

Het is pas voorbij als de regisseur cut zegt!
Het verschil tussen fictie en realiteit was voor schrijver Sixten Jinks (28) altijd heel
duidelijk, maar één verkeerde keuze maakt daar voorgoed een einde aan. Hij wordt
gedrogeerd, ontvoerd en samen met studente Elin (20) opgesloten in een ondergrondse
ruimte met camera’s. Gaandeweg belanden ze in een steeds grotere nachtmerrie, die
Sixten wel erg bekend voorkomt.
Wie is de schrijver?
Wie is de regisseur?
En als het einde nog niet op papier staat, wie bepaalt dan de afloop?

Lezers; Femke, Nancy, Francina, Karin, Jeanine.
Groepsrecensie gemaakt door Patrice (Team DPB)
“Snuff” is beschikbaar gesteld door uitgeverij Agemo.

De cover
Femke; Ik vind het boek een intrigerende cover hebben. Voordat ik begon met lezen heb ik even goed naar de cover gekeken, iets wat ik normaal even snel bekijk. Nadat ik het boek uit had moest ik goed nadenken hoe de cover bedoeld is.

Nancy; echt een “horror” cover met een creepy foto met die twee harten aan een haak en de titel valt al op van ver. Dit boekje, hoe dun ook, nodigt gewoon uit om in je handen te nemen en te bekijken. Zeer goede en aparte cover. Ik geef de cover 10 punten (mede omdat het eens wat anders is want de covers van de boeken gelijken heel erg op elkaar de laatste tijd)

Kookboeken Nieuws

Francina; De cover van het boek vind ik een beetje onduidelijk. Je ziet een haak maar wat er aanhangt zie je niet echt. Ik had een ander plaatje beter gevonden, iets van een lege kamer of zo. De cover geef ik 2,5 ster
Jeanine; De cover is zeer intrigerend vormgegeven. Het lettertype en de kleur van het woord “Snuff” geven een duidelijke indicatie dat het een verhaal spannend/eng is. De rode letters vallen goed op tegen de zwart/grijze achtergrond waarop je een haak aan een ketting ziet met twee harten erop gespiesd. Ik vind de gehele vormgeving prachtig. In een klein rood vlak staat er ook op de voorkant dat het een boek van 119 pagina’s betreft. Slim bedacht, aangezien Bronja’s debuut De Donkere Kamer een dik boek is en mensen nu geen verkeerde ideeën krijgen over het formaat.

Karin; Het is omdat ik Bronja haar vorige boek heb gelezen dat ik erg nieuwsgierig was naar ‘Snuff´, want ik zou het niet uit de schappen nemen als ik het in de boekhandel zou zien staan. Net als bij haar vorige boek ‘De Dode Kamer’, sprak deze cover mij totaal niet aan, te luguber voor mij. Je moet het boek vastnemen, bekijken en nog eens bekijken om te ontdekken wat op de cover staat en dan nog vroeg ik me af of ik het juist had! Na het lezen van het boek, begrijp ik zowel de afbeelding op de cover als de titel ‘Snuff’, want ook dat was voor mij niet duidelijk en misschien maar goed ook, anders had ik waarschijnlijk geweten welke kant het verhaal uit zou gaan. De cover krijgt van mij 6/10.

Samenvatting van het verhaal

Nancy; Sixten Jinks, achtentwintig jaar oud, is geboren in Stockholm en is schrijver van beroep. Dit is het enige dat hij leuk vindt en goed kan. Hij heeft een arrogantie over zich en heeft veel sterallures. In zijn boeken schetst hij het Stockholm van vandaag in zijn boeken, geen Pipi Langkous toestanden meer maar de harde en werkelijke realiteit en wantoestanden. Zijn vriend Alex Lund, die hij al kent van in zijn studententijd, houdt zich bezig met de marketing van zijn verschenen boek. Samen zijn ze een stel apart coke snuivende buddy’s. Alex wil zoveel mogelijk munt uit Sixten slaan en betaalt dan ook stevig voor goede recensies te publiceren. Hij dwingt om Sixten zijn 3e deel te schrijven van zijn trilogie en het mag niet “soft” worden, hij wil hetzelfde en nog harder. Hij aanziet Sixten dan ook als een product en tevens als een afstudeerproject.

Jeanine; Sixten Jinks is een 28 jarige schrijver, die 2 boeken heeft geschreven, die vooral bij tieners erg aanslaan. Dit komt mede door de arrogante, nonchalante, tegen alles aanschoppende houding van Sixten. Het geeft hem een soort status van rebel. Hij houdt zich niet aan de gevestigde orde en regels, tijdens interviews loopt hij bijvoorbeeld weg als het hem niet meer interesseert. Hij doet alleen wat hem interessant en spannend lijkt en geeft ook toe openlijk dat hij alleen schrijft omdat hij dit leuk vindt en niks anders kan. Hij komt openlijk uit voor drugsgebruik en zijn avontuurtjes met vrouwen. Mensen zien hem als een soort cult held door dit gedrag en dit draagt mede bij tot zijn succes als schrijver.

Karin; Het boek draait om Sixten Jinks. Een Zweedse schrijver die met zijn thrillerdebuut een ware aardbeving in de Scandinavische literatuurwereld teweeg bracht. Zijn schrijfstijl en manier van vertellen zijn uniek en met zijn ongenuanceerde schrijfstijl roept hij heftige emoties op. Bovendien is hij arrogant en heeft lak aan wat een ander over hem denkt. You hate him or you like him!

Jeanine; Tijdens een signeersessie in een boekhandel, gaat Sixten wederom tegen afspraken, gemaakt door zijn woordvoerder in door met Elin, een meisje dat hem op dat moment boeit, mee te gaan en laat de eigenaar van de boekhandel en fans verbijsterd achter. Eenmaal een paar straten verderop buiten, worden Sixten en Elin gedrogeerd en ontvoerd. Ze worden wakker en blijken in een nachtmerrie terecht te zijn gekomen. Ze zitten vastgebonden en opgesloten in een ondergrondse kelder met camera’s.

Femke; Sixtens Jinks is een populaire schrijver. Hij maakt een verkeerde keuze en word ontvoerd en opgesloten in een ruimte met camera’s, hij is hier niet alleen. Gaandeweg gaat zijn boek een steeds grotere rol spelen.

Francina; Sixten Jinks (auteur) leert bij een signeersessie van zijn eigen boek de studente Elin kennen. Na even met elkaar gepraat te hebben besluiten ze samen weg te gaan. Als iemand met een busje de weg vraagt begint alle ellende. Ze worden wakker in een kamer, gedrogeerd en niet wetende wat er gebeurd is moet vooral Elin het een en ander doorstaan.

Karin; Tijdens een signeersessie gaat hij ervan door met een fan, Elin. Samen worden ze ontvoerd en wakker in een ondergrondse ruimte, vastgebonden. De angst is voelbaar. Sixten krijgt van de ontvoerders een opdracht die werkelijkheid en fictie door elkaar doen lopen. Het verhaal springt van heden naar verleden, flashbacks! Het is goed op te letten, want juist daardoor, kom je als lezer steeds meer te weten van de overige personages in het boek. Bovendien zijn de flashbacks nodig om het volledige verhaal te kunnen begrijpen.

Nancy; Als Sixten tijdens een signeersessie de mooie Elin ziet laat hij de boekhandelaar en wachtende klanten achter en loopt met haar mee naar haar huis. Het volgende moment wordt hij wakker in een ruimte die hij niet kent en ziet dat de mooie Elin er ook is en ze is vastgeketend. Hij weet totaal niet wat hem overkomen is en denkt dan ook eerst dat zijn vrienden een “practical joke” hebben uitgehaald. Hij ligt vast gebonden en voelt het metaal van een geweer in zijn rug duwen. Het beseft dringt tot hem door dat hij in een ernstige situatie is belandt. Hij schrikt op als de man zegt: “Hoe voelt het nou om zelf een hoofdrol te spelen in je nieuwe thriller?” Sixten is heel bang en denkt dat hier in deze ruimte zijn leven gaat eindigen. Ze kunnen zich nog amper herinneren wat er is gebeurd en ze weten ook niet wat de ontvoerders verwachten en met hoeveel ze eigenlijk wel zijn.

Jeanine; Wie zijn de ontvoerders, wat willen ze van Sixten en Elin? Wat heeft het te maken met zijn eerder verschenen boeken? Vanaf dat moment beginnen realiteit en fictie voor Sixten en Elin door elkaar te lopen en wordt de nachtmerrie alleen maar groter.

Karin; Naarmate het verhaal vordert weet je als lezer soms niet meer of je in de realiteit leest of fictie? Je vraagt je af waar het verhaal naartoe gaat, wat is de bedoeling van de ontvoering, een complot?

Conclusie

Nancy; Dit verhaal is in het heden en het verleden geschreven en zo maken we ook kennis met Elin’s vriendin Astrid. Astrid is alleen met haar vader, haar moeder is verongelukt en beiden zitten ze nog diep in de rouw. Astrid’s vader is leerkracht Zweeds maar ergert zich mateloos aan de instelling van zijn studenten. Hij is zeer ontmoedigd hoe velen van zijn leerlingen omgaan met de Zweedse taal, oude gezegden zijn niet meer bekend bij hen en een komma lijkt als een prehistorisch leesteken voor hen.

Francina; Je wordt door het boek heen door andere tijden geloodst en de verhaallijnen worden door verschillende hoofdrolspelers verteld. In het begin zag ik het verband niet zo maar langzaam aan wordt het steeds duidelijker en toen ik snapte hoe het in elkaar stak was ik wel “aangenaam” verrast. Ik vond het verhaal gelijk pakkend en wilde steeds verder lezen. Ik werd gelijk meegezogen in het verhaal en wilde weten waarom Jinks en Elin dit overkwam.

Jeanine; Doordat er met flashbacks wordt gewerkt, neemt de spanning alleen maar toe in het boek. Het mooie van dit verhaal is, dat je het graag nog een keer wilt lezen, ook als je al weet hoe alles in elkaar steekt. Je wilt gewoon nog een keer genieten van alle details, die zo goed in elkaar passen. Niks is geforceerd in dit verhaal, het is uitstekend bedacht en een goed in elkaar gezet verhaal.

Karin; Vanaf het begin zat ik mee in het verhaal dat begint met een recensie. In eerste instantie vond ik dit ‘raar’, maar net door die recensie krijg je een betere kijk op de hoofdpersoon, Sixten. Tijdens het lezen viel ik van de ene verbazing in de andere en heb me meermaals afgevraagd wie, wat, hoe, waar – een mooi woord daarvoor is ‘mindgames’!

Femke; Snuff moet je niet zomaar even tussendoor willen lezen. Het is een boek dat je met aandacht moet lezen. Ik heb soms een paar pagina’s opnieuw moeten lezen om het boek te begrijpen. Ik werd meegezogen in het verhaal en kon absoluut niet raden wat er op de volgende pagina ging gebeuren. Hierdoor moest en wilde ik verder lezen. Het knappe van het boek is dat er geen enkel ander boek is die ook maar enigszins vergeleken kan worden met dit boek.

Jeanine; Wat ik erg mooi vind aan het verhaal en mij meteen erin trok, is dat Sixten Jinks wordt gepresenteerd als een bestaand schrijver. Het verhaal begint met een lovende recensie over zijn boeken.

Karin; Mijn verwachtingen lagen hoog, zeker na het vorige boek van Bronja, DDK. Ik had niet verwacht dat er in dit dunne boekje zo’n spanning kon zitten, zoveel vragen als lezer. Bronja heeft op haar eigen wijze weer een kanjer van een verhaal neergezet! Vlot geschreven, korte hoofdstukken en flashbacks. Er waren momenten dat ik dacht dat ze zelf de hoofdrol in het boek had, want er waren verschillende overeenkomsten tussen haar en het hoofdpersonage.

Nancy; Ik heb enorm genoten van Bronja haar “standalone” en zoals in DDK worden heden en verleden door elkaar geschreven. Dit stoort me helemaal niet en zeker niet na het lezen van DDK. Er zijn weinig auteurs die dit gegeven zijn om het zo vlekkeloos door elkaar te schrijven. Voor ik zelfs maar begon te lezen herkende ik direct haar lay-out en had een soort déjà-vu gevoel toen ik het boek open sloeg, helemaal Bronja dacht ik direct.

Karin; Het verhaal triggert je hersenen, tot duidelijk wordt dat Sixten de hoofdrol speelt in zijn eigen boek, want wat als het einde nog niet op papier staat?! Naar het eind toe vallen alle puzzelstukjes in elkaar. De plot zit goed in elkaar met bovendien een verrassend einde!

Francina; Het verhaal is vanaf de eerste bladzijde goed neergezet. De ontknoping was spectaculair en had dit niet zien aankomen. Ik vind het heel knap dat Bronja in een boek dat maar 119 bladzijden telt zo’n spannend verhaal kan neerzetten. Had het idee dat ik gewoon een dikke pil zat ze lezen. Vond het jammer dat ik het uit had maar had niet het idee dat het verhaal te kort was of zo, alles was verteld in die 119 bladzijden. Proficiat!

Nancy; Het plot krijgt een hele andere wending en is gewoonweg zeer goed uitgedokterd en als het boek uitgelezen is blijf je nog met vragen zitten hoe het nog verder zou zijn afgelopen als er nog een één of twee hoofdstukken zouden worden toegevoegd. Mijn nieuwsgierigheid was nog niet beëindigd.

Femke; Wat ik jammer vind is het aantal pagina’s, van mij had het boek dikker gemogen. Personages hadden dan beter uitgewerkt kunnen worden. Ik denk dat het boek dan nog sterker was geweest. Waarom is bv. Sixten Jinks zo geworden, zijn drugsgebruik enz. Heeft hij een slechte jeugd gehad?

Jeanine; ik heb genóten van dit boek. Ik ben normaal geen voorstander van dunne boeken omdat ik lang wil genieten van een verhaal en het karakter in boeken, maar dit boek heeft mij overtuigd. Het verhaal is compleet. Alles klopt. Er hoeft geen bladzijde méér bij. Karakters zijn goed uitgewerkt.

Nancy; Ik vind haar schrijfstijl zo ontspannend om te lezen ook al is het heel spannend qua opbouw en je kunt gewoonweg dit boek niet opzij leggen. Ik vind haar humor ook heel tof en apart (echte zwarte humor), echt mijn ding hoe ze sommige dingen beschrijft, ik heb dan ook weer enorm genoten van zinnen zoals “Kijk mam, je hebt een huisdier” als Astrid een muis ziet lopen aan haar moeders graf. En “dode moeders komen niet met een aanwijzing”. Nog een ander en zeer grappig voorbeeld is dat Sixten op een bepaald moment zegt “het bekt gewoon niet zo lekker weg”. Dit is echt zo typisch Nederlands en het brengt mij echt aan het lachen omdat wij niet een dergelijk taalgebruik hebben. Heerlijk vind ik dit!

Femke; Ik had het plot totaal niet verwacht. Ik leefde erg naar het plot toe maar kon me ook geen voorstelling maken hoe het zou aflopen. Het is een sterk kort plot waardoor je na afloop je adem nog even inhoud.

Karin; Mijn speciale dank gaat uit naar leesclub De Perfecte Buren en naar Bronja die het boek ter beschikking stelden, dank jullie wel!

Beoordeling
Jeanine; Ik kan alleen zeggen: lees dit boek en onderga de ervaring. Snuff van Bronja Hoffslag krijgt van mij 5 welverdiende sterren.

Karin; Voor mij is een thriller (boek) pas geslaagd als ik het voor me zie als in een film en bij ‘Snuff’ was dat zo! De taalfoutjes hier en daar neem ik er gerust bij. Voor mij is ‘Snuff’ zijn 5 sterren waard! Je moet het maar kunnen, petje af Bronja! You did it again…..Gewoon omdat het kan!

Femke; Ik hoop ook op een vervolg van dit boek. Zou graag Sixten Jinks beter willen leren kennen ;)Ik geef het boek 4 sterren.

Francina; Ik geef het boek 4,5 sterren omdat het echt heel spannend en zeker de moeite van het lezen waard is en ik het knap vind dat je een dergelijk spannend verhaal in maar 119 bladzijden kan verwerken.

Nancy; Ik vind dit boek ook een meedenker, je wilt constant weten hoe het verder gaat aflopen. Hoe dun dit boek ook is, het krijgt van mij 5 sterren!!

“Snuff” wordt beoordeeld met een gemiddelde van 4,7 sterren. De lezers hebben het boek(je) als zeer spannend, vernieuwend en intrigerend beoordeeld. Het is duidelijk dat dit boek in zeer goede aarde is gevallen gezien drie beoordelingen van het maximaal aantal sterren!

Eerder verschenen op Perfecte Buren.