Sterrenvlucht

Woensdag, 8 september, 2021

Geschreven door: Brandon Sanderson
Artikel door: Peter van Bavel

Een wereld waar je als lezer zo lang mogelijk wilt blijven

‘A long time ago, in a galaxy far, far away’

[Recensie] Een legendarische openingszin uit de door George Lucas gecreëerde wereldberoemde sciencefiction wereld. Met talloze boeken, films, animatieseries, spellen, gadgets en andere Merchandise, een succes van galactische omvang. Onovertroffen in de strijd tussen de Republic en de Rebellen.

‘Beam me up, Scotty’

De strijd tussen de Trekkies van Star Trek en de fans van Star Wars is al net zo fel. En langdurend. Er zijn ook talloze mensen die de wereld van Captain Kirk, Doctor Spock of Captain Picard niet kunnen onderscheiden van die van Luke Skywalker, Darth Vader en Obi Wan Kenobi. Toch liggen beide werelden hemelsbreed enorm ver van elkaar. En zitten ze elkaar, los van de onderlinge strijd, niet in de weg.

Trouw

Brandon Sanderson creëert een nieuw heelal, met nieuwe werelden, onderlinge strijd en karakteristieke personages.
Uitgeverij Iceberg Books heeft ook een missie. Om sciencefiction onder de aandacht te brengen van alle lezers die liever vooruit kijken in plaats van over de schouder. Een prachtige uitgave met geïllustreerde geografische kaarten, een prettig lettertype, compacte hoofdstukken en bijna vijfhonderd bladzijden dik.

En een stuk bewustwording over ons huidige gedrag op gebied van exploratie, bewustzijn en milieu. Wat zal de toekomst ons brengen en welke acties van ons, mensen, hebben geleid tot welke catastrofale gevolgen in de toekomst?

De Skyward-serie zoals deze serie formeel is gedoopt, bestaat in de originele Engelstalige uitgave al uit twee delen (as we speak), het derde deel komt uit in het najaar. In Nederland is in een vertaalde Nederlandse editie, Deel 1 in de Skyward-serie Sterrenvlucht gedoopt. En die lag al geruime tijd op mij te wachten.

Leesachterstand en een groot aanbod hielpen mij, als recensent, onvoldoende om te starten in deze prachtige uitgave. Zelfs zo lang dat op het moment dat ik het boek met een zucht en een klap dichtsloeg, deel twee uit deze serie al verscheen. Sterrenzicht moet nu op zijn/haar beurt wachten.

Alleen is mijn geduld op. Dat behoort na het lezen van deze ‘Sterrenvlucht’ tot het rijk der fabelen. Wat een verhaal, wat een wereld, wat een personages, wat een strijd, wat een avontuur!

Een ondergrondse grottenwereld is de leefomgeving van Spensa en haar moeder. Van haar vader heeft zij alleen nog zijn pilotenspeld. Spensa wordt met de nek aangekeken omdat haar vader een lafaard is. Tijdens een grote aanval van zijn rebellenvloot tegen de Krell, verliet hij volgens zeggen het strijdtoneel en deserteerde hij. Haar moeder runt een kraam waar zij eten verkoopt. Spensa heeft twee doelen voor ogen. De eerste is piloot worden. De tweede is de naam van haar vader zuiveren.
Twee doelen. De een nog meer onmogelijk dan de ander.

De strijd tussen de Rebellen en de Krell duurt al tientallen jaren. De middelen voor de rebellen zijn beperkt. Wanneer je vanaf hun planeet Detritus omhoog kijkt, zie je vrijwel nooit sterren. Wat je ziet is een puinschil die hangt tussen de planeet en de sterren. Overblijfselen van een lange strijd van de mensen om te kunnen voortbestaan.

De ‘Skyward-serie’ is een young adult serie. Het jonge strijdlustige en niet heroïsche of perfecte hoofdpersonage Spensa wint direct het hart van iedere lezer. Niet alleen de unieke worldbuilding maar ook de personages creëren een levensecht en geloofwaardig decor voor het verhaal. Een verhaal dat vele cliffhangers, plottwists en emoties brengt. Een wereld waar je als lezer zo lang mogelijk wilt blijven omdat je na het lezen van dit geweldige boek, je eigen bijdrage wilt leveren in het gevecht met de Krell.

De recensie van het tweede deel Sterrenzicht zal minder lang op zich laten wachten. Ik moet gewoon verder lezen. Een compliment voor Iceberg Books, een vraag om geduld aan andere Uitgevers.

Zoals Buzz Lightyear in Toy Story al zei: ‘Op naar de sterren en daar voorbij’.

Volle bak sterren voor dit hemelse boek ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Persoonlijke songtekst:

‘Though I’m past one hundred thousand miles
I’m feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go’
(David Bowie – ‘Space Oddity’)

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur: