Stop

Zaterdag, 6 februari, 2021

Geschreven door: Jørgen Hofmans
Ivan Lodde
Ilia Frins
Artikel door: Joost van Gelder

Gamefanaten opgelet: game-eiland 2 is uit!

[Recensie] Als je als kind van gamen houdt, dan is een perfect boek om te lezen. In het boek STOP beleeft de nog jonge Filipe allemaal verschillende avonturen in de net uitgebrachte game ‘game-eiland 2’. De situaties die door Jørgen Hofmans in het boek geschetst worden zijn allemaal ontzettend herkenbaar voor gamende kinderen en hun ouders.

Het mooie van het boek is dat in de game maatschappelijke probleemstukken zijn die Filipe moet oplossen. Zo moet Filipe onder andere helpen om een einde te maken aan de plastic soep in de oceaan en de bosbranden op het palmbomengebied stoppen.

In meerdere hoofdstukken van het boek zijn informatieve stukjes opgenomen om je als lezer iets extra’s te leren over de onderwerpen die in het hoofdstuk aan de orde zijn en de kleurrijke illustraties gemaakt door Ivan en Ilia hebben veel gelijkenissen van hoe het er in een echte game uitziet.  

Het enige minpunt vind ik dat de informatiestukjes soms op onlogische plekken staan, waardoor je als lezer uit het verhaal wordt gehaald. Ik ben bang dat kinderen soms hierdoor de stukjes overslaan, terwijl ze wel erg nuttig kunnen zijn.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Tevens wordt er een mooi ethisch dilemma van deze tijd in het boek weergegeven, want Filipe heeft namelijk twee vaders. Iets wat ik persoonlijk nog niet eerder in een kinderboek heb gelezen en wel een mooie toegevoegde waarde vond van het boek. Op sommige plekken vond ik het in het boek wel een beetje erg aangedikt, omdat een van de vaders bijvoorbeeld ook op ballet zit.

De titel van het boek is pas helemaal duidelijk als je het boek helemaal uit hebt. STOP af en toe met gamen en kies ervoor om iets anders te doen, zoals buiten spelen of een boek lezen. Kies ervoor om je ouders te betrekken in het gamen, zodat ook zij zien dat gamen voordelen kan hebben. Maak het bespreekbaar.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles