"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Thematour Zuiderzee

Zaterdag, 26 augustus, 2023

Geschreven door: Diederik Mönch
Artikel door: Evert van der Veen

Fietsen rond het IJsselmeer

[Recensie] Er is vraag naar dit boek Thematour Zuiderzee zoals blijkt uit de 8e herziene druk die nu verschenen is. Het is een prachtig handvat voor een fietstocht rond de voormalige Zuiderzee, die in totaal 450 kilometer omvat. Hij kan uiteraard in delen kan worden gereden en de overzichtelijke opzet van deze gids maakt dat ook goed mogelijk. De LF-route Zuiderzee maakt deel uit van het traject en ook Flevoland is in dit boek opgenomen. In totaal zijn er 33 trajecten die in acht landschapsblokken zijn geplaatst.

Iedere regio kent een historische introductie en daarnaast is er informatie over kijkpunten, toeristische voorzieningen, horeca, logies en campings, openbaar vervoer, veerverbindingen, musea. In de beschrijving van de regio’s komen ook actuele ontwikkelingen naar voren.

De regio’s zijn:

  • Waterland
  • West Friesland
  • Friese kust
  • Weerribben en Wieden
  • Veluwse wal
  • Gooise kust
  • Noordoostpolder
  • Flevopolder

De kaarten zijn helder en gedetailleerd van opzet en het rijk geïllustreerde boek. Bijzonder is dat in een ringband is uitgegeven welke in liggende vorm wordt gelezen. Het boek is zeer informatief en er worden veel onderwerpen in genoemd.

Boekenkrant

Opmerkelijke onderwerpen
Interessant is het feit dat Volendam eind 19e eeuw schilders als Signac en Willem Maris aantrok.

Aardig is het schooltje van Dik Trom in Ebersheim waar auteur Johan Kieviet onderwijzer was van de gelijknamige kinderboeken. Het schooltje is nu een kinderboekenmuseum.

Een leuke wetenswaardigheid is dat de Wieringermeer genoemd is naar het wier dat hier vroeger werd gewonnen en werd gebruikt als vulling van matrassen en dekens.

Niet genoemd maar wel vermeldenswaardig is defietsroute rond het voormalige eiland Schokland.

Zeeland is bekend om zijn talrijke verdronken dorpen maar die zijn er ook tussen Kampen en Nijkerk, evenals kastelen. Ook de burcht van Kuinre is uiteindelijk door het water verzwolgen. Andere plaatsen zoals Elburg zijn vanwege de kracht van de Zuiderzee verplaatst.

Enkele kanttekeningen
De Waddenzee wordt de ‘grootste modderpoel op aarde’ genoemd. Dat is misschien gekscherend bedoeld maar toch vind ik het geen gelukkige benaming die recht doet aan de kwetsbare maar fantastische natuur in dit gebied.

Ook kan ik mij voorstellen dat de inwoners van de Noordoostpolder zich niet herkennen in de typering dat dit gebied ‘spruitjeslucht ademt’. Dat de dorpen hier in verval zijn, is een eenzijdig beeld. Natuurlijk: de winkels zijn bijna allemaal verdwenen maar de meeste dorpen kennen wel de nodige nieuwbouw en daar is ook duidelijk belangstelling voor. Overigens hebben veel dorpen in ons land weinig of geen winkels meer.

De foto’s op pagina 113 zijn nogal merkwaardig en niet representatief voor het desbetreffende gebied.

Harderwijk kent betere en originelere horeca dan de in dit boek genoemde Van der Valk, ik denk aan de restaurants Basiliek en ’t Nonnetje.

De Grote Kerk in Naarden had in dit boek niet mogen ontbreken. Naast het feit dat het een prachtige kerk is met een bijzonder plafond is het de kerk waar de Nederlandse Bachverening jaarlijks de Matteus- en Johannes Passion ten gehore brengt.

Diederik Mönch is zelfstandig redacteur, fotograaf en routemaker bij Mönchmedia.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow