"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Thijs lust geen ijs

Zaterdag, 13 januari, 2024

Geschreven door: Rita Maris
Artikel door: Nico Voskamp

ARFID, wat betekent dat?

Rick is jarig. Hij zit in de klas van Thijs en hij gaat uitdelen. Daar is Thijs niet blij mee. Want wat zou Rick trakteren? Misschien wel chips, koekjes of chips, en dat lust Thijs niet allemaal. Eigenlijk lust Thijs helemaal niks.

Dus gaat hij naar school met een steen in zijn maag. Hij weet al wat hij gaat doen: als Rick snoepjes uitdeelt, stopt hij die snel in zijn broekzak of in zijn mouw. Maar als iemand dat ziet, lachen ze hem uit. Zal hij dan net doen alsof hij ziek is? Nee, denkt hij, ik wil heel graag mee de klassen rond met Rick.

Dit is het begin van een boek over ARFID. Voluit geschreven is dat ‘Avoidant Restrictive Food Intake Disorder’. Kort gezegd heb je dat probleem als je heel moeilijk eet, nergens trek in hebt en bijna niets lust. Het is een super abstracte naam die zelfs in het Nederlands nog moeilijk klinkt: ‘Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis’

Moeilijk eten en niks lusten
Maar dat is wel wat het is: kinderen met ARFID hebben problemen met ‘normaal’ eten. In dit boek is dat Thijs die geen ijs lust. Maar als Rick rondgaat met ijsjes, móet hij wel een ijsje pakken. Dat houdt hij dan maar in zijn hand, want opeten lukt niet want een ijsje is in zijn ogen smerig. Maar het ijs gaat smelten, het drupt tussen zijn vingers door, de kinderen zien het en roepen: “Thijs lust geen ij-hijs! Thijs lust geen ij-hijs!” Thijs moet ervan huilen.

Een triest verhaal dat uitlegt hoe het komt kinderen (of volwassenen) met ARFID moeten leren leven. Ook de oorzaak van ARFID wordt aangegeven. Dat is goed, want zo kunnen ouders al vroeg zien of het mis dreigt te gaan met hun kinderen. Zo kunnen ze op zoek gaan naar hulp, want ARFID begint vaak al op erg jonge leeftijd.

Hoe het verder gaat met Thijs kun je in het boek terugvinden. De tekst is toegankelijk en helder. Er staan voorbeelden in, en ook superduidelijke tekeningen die het verhaal helpen vertellen. Een uitmuntend boek over een nog veel te onbekende aandoening.

Na elk hoofdstuk volgt een gespreksvraag om met kinderen in gesprek te gaan over ARFID. Het leesfragment laat het eerste hoofdstuk zien met een gespreksvraag.



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.

Foodlog

Leesadvies voor jongeren

ARFID is een serieuze eetstoornis. Als je niks lust, zoals Thijs, dan heb je een probleem.