"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Thuis in de toekomst

Zaterdag, 9 april, 2022

Geschreven door: Madeleine Finlay, Jisu Choi
Artikel door: Joost van Gelder

Futuristische non-fictie over manieren om de aarde te redden

[Recensie] Slimme manieren om de aarde te redden? In Thuis in de toekomst lees je over verschillende, soms bizarre, oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf 10 jaar die benieuwd zijn naar uitvindingen en technieken tegen klimaatverandering en richting duurzamer leven.

Het eerste wat opvalt is de prachtige gekleurde cover van het boek met ontzettend veel illustraties. Een reden voor kinderen om gelijk nieuwsgierig te worden naar de inhoud van het boek. Het boek staat verder vol prachtige en kleurrijke illustraties gemaakt door Jisu Choi.

Madeleine Finlay is de schrijfster van Thuis in de toekomst. Finlay houdt zich in haar dagelijkse leven vooral bezig met de wetenschap en technologie die ons kunnen helpen bij het komen tot een beter en duurzamer leven. Dit heeft ze geprobeerd te verwerken in haar eerste kinderboek.

Ieder hoofdstuk in thuis in de toekomst is op dezelfde manier opgebouwd. Er staat één leefomgeving centraal gevolgd door diverse oplossingen. Een voorbeeld is het hoofdstuk “Aan het ontbijt” met oplossingen zoals: sprinkhanenlunch, zeewierverpakkingen en een zonnefornuis.

Ons Amsterdam

De informatie is vaak oppervlakkig en gaat niet erg de diepte in en dat is jammer. Door de aparte nummering en door de vele illustraties, die overigens indrukwekkend zijn, raak je als lezer afgeleid en is het de vraag of je daadwerkelijk hebt onthouden wat je hebt gelezen.

Nadat de oplossingen gepresenteerd zijn, wordt het ‘probleem’ geschetst. Hier wordt een heldere en duidelijke weergave gegeven met informatie die toegankelijk en uitgediept is. Het is jammer dat Finlay er niet voor heeft gekozen om juist te beginnen met het probleem en daaruit de stap te maken naar de oplossingen.

Aan het einde van het boek wordt een opsomming gegeven van de dingen die wij kunnen doen tegen klimaatverandering en hoe er een steentje kan worden bijgedragen aan duurzamer leven en het behoudt van onze natuur en dat is een krachtig einde van het boek.

Een futuristische non-fictie die qua inhoud sterker neergezet had kunnen worden, maar qua vormgeving leesplezier uitstraalt.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles