"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Tijd van zonde

Vrijdag, 3 februari, 2023

Geschreven door: Deepti Kapoor
Artikel door: Jan Stevens

Veelvuldige tijdsprongen en settings die als ongeleide projectielen

[Recensie] “Vijf daklozen liggen dood langs de Inner Road van Delhi. Het klinkt als het begin van een zieke grap”. Zo begint de roman Tijd van zonde, het eerste deel van een geplande trilogie waarin Deepti Kapoor een geen al te fraai beeld schetst van haar geboorteland India. Vergeet maar de hippies, de heilige koe en de zwevend monniken, dit is harde, bikkelharde realiteit waar alles om geld en macht draait.

Nietsontziend en meedogenloos
Meer dan de 8 pagina’s van het eerste hoofdstuk van die turf van 535 pagina’s waren er niet nodig om mij te begeesteren. Je wordt er doorheen gesleurd in een uptempo waarbij ik nauwelijks het boek kon wegleggen. Waarom die vijf doden op straat liggen, overhoop gereden door een peperdure Mercedes en wat dit teweegbrengt kan je niet echt plaatsen, maar geloof mij dit komt nog. Het zijn duidelijk slachtoffers van kansloosheid, minachting en hedendaagse getolereerde slavernij. Nadien springt het verhaal dertien jaar terug naar Ajay, acht jaar en gehuisvest in bittere armoede en uitzichtloosheid. Hij is de zoon van voddenrapers en strontscheppers uit het oosten van Uttar Pradesh.

Wanneer de geit van het gezin losbreekt en de spinazie van de buren opvreet, wordt Ajays vader zo goed als dood­geslagen. Zijn moeder brengt haar man nog naar het ziekenhuis, maar hij sterft, en omdat ze de lening van tweehonderd roepies die ze aangegaan is om de ziekenhuisrekening te voldoen niet kan terugbetalen, wordt Ajay op zijn achtste verkocht. Er staat hem een wreed lot te wachten. Maar hij draagt het zoals alleen een onschuldig kind dit kan. In zijn nieuwe familie komt hij terecht als een knechtje voor het huishouden en de boerderij. Hij ondergaat zijn leven tot op het moment dat de steenrijke Sunny, een van de drie hoofdpersonages hem opmerkt in een bergdorp. Zijn stoïcijns uiterlijk, dwangmatige onderdanigheid zorgen ervoor dat hij via enkele omzwervingen bij Sunny aanbelandt. Hij krijgt een doorgedreven training, niet alleen als stille en zwijgzame fixer voor al de nukken van Sunny maar ook in wapengeweld en man-op-man gevechten. Hij komt als rechterhand, lees maar problemsolver van Sunny terecht in een nieuwe wereld. De wereld van de allerrijksten. Maar hij is en blijft een speelbal van al diegenen rondom hem die zich verheven voelen. Ajay zwijgt en doet wat hem opgedragen wordt. Hij draait op voor dat verschrikkelijke ongeval.

Idealisme
Er is ook nog Neda, een oprechte journaliste die uit een links-liberaal nest in Delhi komt. Mensen die uit de staatsruif eten, maar geen kans laten liggen om ertegen te betogen, zoals Kapoor hen gevat neerzet. ook zij geraakt in de ban van het charisma van Sunny en beiden belanden in een aantrekkingskracht- en afstootrelatie terecht. Hoe meer zij te weten komt over de almacht van Wadia-familie, Vader Bunty is een alleenheerser, hoe meer zij gaat twijfelen over de persoon Sunny. Niettegenstaande Sunny in een wereld van sex, drugs en geweld leeft, blijft zij tegen wil en dank in de onschuld en het idealisme van Sunny geloven. Hij is een praatjesmaker, maar blijft dagelijks gekweld door de grote minachting van zijn vader voor hem.

Boekenkrant

Het hele verhaal is er een dat naar de totale destructie leidt, Voor alle drie de hoofdpersonages. Voor de een mentaal voor de ander gewelddadig en onmenselijk. Een verhaal dat duidelijk nog niet is uitverteld. Doorheen dit verhaal dat toch wel leest als een keiharde detective word je ondergedompeld in het India van vandaag met zijn kasten en armoede, de minachting voor het eigen volk.

Je leest het ondanks de veelvuldige tijdsprongen en settings die als ongeleide projectielen plots verschijnen (blijf bij de les) in een ruk uit.

Eerder verschenen op Boekensite Gent