Tomado

Zondag, 10 november, 2013

Geschreven door: Marlies Hummelen
Artikel door: Peter van Kester

Opbloei en neergang van een Nederlandse bedrijf

[Recensie] “In elk huis hoort TOMADO thuis” adverteerde het gelijknamige bedrijf graag. Geldt dit ook voor de in 2013 verschenen bedrijfsmonografie, Tomado – Van der Togt’s massa-artikelen Dordrecht 1923-1982? Het fraai vormgegeven, vierkante boek bevat een schat aan product- en reclamefoto’s. Deskundig en levendig beschrijft Marlies Hummelen de opbloei en neergang van dit typisch Nederlandse bedrijf dat bestond tussen 1923 en 1982. Groot geworden met onverslijtbare huishoudelijke producten, gemaakt van vertind ijzerdraad in plaats van de gangbare wilgentenen. Aantrekkelijk verpakt en via direct marketing volgens de modernste, Amerikaanse technieken aan de man gebracht. Zo bouwde Tomado een ijzersterk merk op.

Communicatiedeskundige Paul Merz levert er geestig en puntig commentaar op. Slim samenwerkend met Moulinex en Ekco hielp Tomado Nederland aan de elektrische koffiemolen en de snelkookpan. Maar het bedrijf produceerde daarnaast ook aardappelmanden, winkelwagentjes en rolcontainers voor de handel en landbouw. Hoewel Tomado de lopende band al vroeg introduceerde, kwam er nog veel handwerk bij kijken. In samenwerking met architect Hugh Maaskant bouwde de onderneming bijzondere fabrieken en kantoren. Ook deze komen in het boek uitgebreid aan bod.

Chris Reinewald beschrijft de tijdgeest, waarin Tomado groot kon groeien. Hij plaatst Tomado-iconen in internationaal perspectief, signaleert de nodige imitaties en ontzenuwt het beeld dat Tomadoproducten een voorbeeld van succesvol ‘Dutch Design avant-la-lettre’ waren. Want productvormgeving speelde bij Tomado nauwelijks een rol van betekenis!

C2W

Eerder verschenen in Museumtijdschrift


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.