Tot op het bot

Woensdag, 26 oktober, 2016

Geschreven door: Constance van der Linde
Artikel door: Lou Lichtenberg

Sfeertekening aan de hand van Haarlemse skeletten

[Signalering] In 2012 werd op diverse plaatsen in Haarlem grondwerk verricht ten behoeve van de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers. Op een aantal plekken in de binnenstad werden bij het graven in de bodem historische ontdekkingen gedaan. Naar aanleiding van deze vondsten werden archeologen ingeschakeld om nader onderzoek te doen.

Dat werd het begin van opgravingen, waarbij op de Botermarkt en het Begijnhof meer dan honderd menselijke skeletten aan de oppervlakte kwamen. Nog nooit eerder werden er in deze stad zoveel tegelijkertijd bij elkaar gevonden. De ontdekking van de graven bracht de onderzoekers in contact met tientallen mannen, vrouwen en kinderen die in middeleeuws Haarlem hebben rondgelopen. Daarbij zochten ze naar antwoorden op vragen als: hoe zag Haarlem er in de vijftiende eeuw uit en hoe was het leven in die tijd? Waarom lagen de skeletten op deze plekken? In het pakkend geschreven en voortreffelijk geïllustreerde boek Tot op het bot geven Anja van Zalinge, stadsarcheoloog van Haarlem, en Constance van der Linde, archeoloog en fysisch antropoloog, antwoorden op deze en andere vragen, waarbij ze gaandeweg het verhaal van deze eeuwenoude botten onthullen.

Dit is een uitnodigende sfeertekening geworden over het Haarlem van de 15e eeuw, de historie van de plaatsen die onderzocht werden, de doelstelling en reikwijdte van het archeologisch onderzoek en van het skelettenonderzoek.

Scènes

Eerder gepubliceerd in Archeologie Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.