"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Uit de wereld

Dinsdag, 12 september, 2023

Geschreven door: Albert de Leeuw, Yvonne Zoethout
Artikel door: Evert van der Veen

Universele jongeren

De auteurs Albert de Leeuw en Yvonne Zoethoet zijn beide opgegroeid in een gemengd cultureel milieu. Vanuit hun persoonlijke ervaring voelen zij zich verbonden met jongeren in soortgelijke situaties die de nodige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. De mengeling van verschillende achtergrond – het land van herkomst en Nederland waar zij opgroeien – is vaak verwarrend voor hun jonge identiteit.

In dit boek Uit de wereld zijn 25 verhalen van jongeren uit de hele wereld verzameld. De landen van herkomst zijn onder andere Kenia, Tanzania, Vietnam, Senegal, Colombia, Nicaragua, Mali, Peru, Egypte, Ghana, Mexico, Nigeria, Botswana, Urugay, Marokko en Bangladesh.

Verrijking
De openingsvraag die steeds in alle verhalen terugkeert, luidt: “Hoe is het om op te groeien met een gemengde achtergrond?” Dit betreft dan de etniciteit en de cultuur. Hoewel de jongeren hun weg in Nederland inmiddels wel hebben gevonden, is er wel sprake geweest van een fase van onzekerheid maar de meeste jongeren zijn nu ook wel trots op hun land van herkomst dat hun huidige leven verrijkt.

Mooi is wat Yvonne die Tanzaniaanse wortels heft in de inleiding zegt: “Ik zat overal tussenin en dat was precies waar ik wilde zijn” (p. 19). Merisse die Moluks-Nederlands is, vindt de twee culturen in haarzelf een rijkdom en dat zeggen tal van anderen ook. Finn, met dezelfde achtergrond, ziet zijn gemengde achtergrond als een extra laag binnen zijn identiteit.

Kookboeken Nieuws

Ieder vertelt zijn of haar persoonlijke verhaal en foto’s laten zien om wie het gaat. Uit de wereld is ook actueel: het verwijst naar de dood van Georg Floyd en de Black Lives Matter beweging. Menig jongere heeft ook persoonlijk te maken gehad met racisme en de voorbeelden die zij daarvan noemen, zijn ronduit pijnlijk.

Uit de wereld is en waardevol boek met mooie verhalen van jonge mensen die zich meer dan ‘gewone’ Nederlanders bewust zijn van het leven op aarde en de menselijke verscheidenheid. De verhalen kunnen jongeren maar ook ouderen inspireren bij het vinden van hun weg in de Nederlandse samenleving.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow