‘Verkikkerd en verliefd’

Zaterdag, 20 juli, 2019

Geschreven door: Isabella Grott
Artikel door: Perfecte Buren

De uitdrukking ‘ik heb vlinders in mijn buik’ is een bekende kreet. Wij mensen roepen dat wanneer we verliefd zijn of liefdevolle gevoelens voor een ander hebben. Een heerlijk gevoel. Maar hoe zit het eigenlijk met dieren? Kennen zij ook dergelijke gevoelens? Uiten zij zich ook op een bepaalde wijze wanneer ze een soortgenoot wel ‘zien zitten’? In natuurdocumentaires kun je vaak de prachtige beelden bewonderen hoe dieren elkaar het hof maken. Bonte kleuren, opvallend gedrag of lieve gestes passeren dan de revue. Vaak grappig of vertederend. Vertederend is ook dit Verkikkerd & verliefd.

Je hebt echt een flink boek in handen, opvallend van kleur en lekker stevig. Dit groot formaat prentenboek staat aangegeven voor de leeftijdsgroep 4 tot 8 jaar. Gezien de vertelstijl en grote illustraties kan ik me daar wel iets bij voorstellen maar het is geen bindend advies in mijn optiek. Het zou oprecht jammer zijn wanneer het boek niet door ook een ouder publiek wordt gelezen. Ik kreeg het boek ter recensie omdat ik meteen verliefd was op de cover. Kleurrijk en vooral zo lief. Eenmaal het boek binnen was het ineens weg. Dochter Tess had het gespot en zat al in de bank genesteld. Als echte dierenliefhebber heeft ze dit boek van A tot Z verslonden. Geregeld hoorde ik ‘wauw’ en ‘oh, wat schattig!’ maar ook de vraag ‘mam, wist jij dat?’ Heerlijk wanneer dat gebeurt.

 width=

Verkikkerd & verliefd is verre van kinderachtig en is ook niet te kinderlijk geschreven. Daarom vinden wij het geschikt voor alle leeftijden. In totaal bevat dit boek 17 liefdesverhaaltjes van de meest uiteenlopende en niet alledaagse dieren. Sommige dieren (her)ken je, anderen niet. Maar het maakt niets uit, de ene love story is nog mooier en/of leuker dan het andere. Interessante wetenswaardigheden over de versierpogingen in het dierenrijk waren ook oprecht grappig of verbazingwekkend. Van het bouwen van kunstzinnige zandsculpturen van de kogelvis tot de blauw-voetige danspasjes van de Blauwvoetgent. We hebben ons heerlijk vermaakt, dit boek zal vast nog eens worden gelezen, daar ben ik van overtuigd. Het is namelijk te mooi om in de kast te laten liggen.

Archeologie Magazine

 

“De hoofdpersonen in dit boek zijn dieren die elkaar hun
hele leven trouw blijven of die bijzondere manieren
hebben om het hart van de ander te veroveren.
Een lieve en kleurrijke ode aan de ware liefde.”

De meest prachtige en kleurrijke illustraties tonen het dierenrijk op een originele wijze. Er is veel zorg besteed aan de tekeningen, er is duidelijk veel oog voor detail en de liefde spat van de bladzijdes af. Soms heeft Isabella Grott, de illustrator, met een knipoog ergens iets extra’s van verliefdheid verwerkt, zoals de illustratie op de cover al laat zien. De verder rustige bladspiegel met een sierlijk maar eenvoudig lettertype maken het boek tot een waar plaatje. Opvallend was dat er soms woorden uitspringen door gebruik te maken van grotere letters. Dit heeft niet alleen een speels effect maar dyslectische lezers zullen dit zeker ook kunnen waarderen, Tess viel het meteen op en gaf aan het prettig te vinden. Zij is namelijk dyslectisch en dit soort details maken het lezen wat gemakkelijker. Een (onbedoeld?) pluspuntje dus.

 width=

Iedere diersoort heeft een eigen hoofdstuk dat begint met een pakkende titel zoals ‘Voetjes van de vloer’, ‘Engelachtig’, of ‘Kwaakconcert’. Liefde ter land, ter zee en in de lucht komt voor in het boek en deze diversiteit pakt verrassend uit. De leuke woordspelingen zoals bij de vuurvliegjes vielen in goede aarde: ‘brandende liefde’ en ‘…wachten op hun nieuwe vlam’. Favoriet was de wolf, het zal aan het feit liggen dat er hier een hond rondloopt? ‘De grote boze wolf blijkt een lieve, trouwe wolf te zijn.’ De teksten zijn kort maar bevatten inhoudelijk precies genoeg informatie. De manier waarop het is geschreven doet een glimlach tevoorschijn toveren. Een voorbeeldje van de gibbons:

“GIBBONS zijn echte knuffeldieren en dat is ook niet zo gek,
want als je zulke lange armen en zo’n zachte vacht hebt,

wat is er dan beter dan een DIKKE KNUFFEL?

Verkikkerd & verliefd is niet alleen hartverwarmend maar ook leerzaam. We waren het er unaniem over eens dat dit boek én niet alleen voor jongere lezers is én dat het jammer is dat het slechts 40 pagina’s bevat. Ook dit educatieve maar leuke boek van Uitgeverij Fontaine kan rekenen op meer dan een enthousiaste goedkeuring en krijgt van de veertienjarige én mezelf 5 sterren! Wat een prachtboek, graag meer van dit moois!

Patrice en Tess

Eerder verschenen op Perfecte Buren.