‘Vraag niet om genade’

Vrijdag, 22 februari, 2019

Geschreven door: Martin Österdahl
Artikel door: Perfecte Buren

Max Anger en Pashie Kavalenko zijn beide werkzaam in Stockholm bij Vektor, een soort taskforce/denktank. Ze zijn niet alleen collega’s maar hebben ook een relatie. Kavalenko wordt uitgezonden naar St. Petersburg om de Russische verkiezingen van 1996 te monitoren op onregelmatigheden. Schijnbaar is ze heel goed in haar werk want ze komt iets op het spoor. Vervolgens verdwijnt ze van de radar. Voormalig elite-militair Anger vertrekt per omgaande naar Rusland om Kavalenko op te sporen. Nagenoeg tegelijkertijd vindt er een hack plaats bij een telefoonmaatschappij in Zweden, er dreigt gevaar voor het hele land. Al snel blijkt dat de hack gericht is op een speciaal persoon, maar wat de bedoeling van het vergaren van die informatie is, dat is onduidelijk.

Een tweede verhaallijn neemt je mee naar de periode 1943/1944 rondom de Russische bombardementen op Stockholm en de nasleep daarvan. Dit verhaal is van essentieel belang voor het hele boek en betreft het verleden van Anger en zijn vader. Prachtig gedaan, beangstigend realistisch en het geeft stof tot nadenken. Max loopt figuurlijk tegen een tikkende klok aan. Want de tijd én zijn verleden spelen een grote rol in het wel of niet kunnen redden van Pashie. Deze onvoorziene ontwikkelingen bemoeilijken de zoektocht enorm. Maar Max heeft geen keus, hij zal de demonen van vroeger onder ogen moeten komen om kans te maken Pashie te vinden.

Vraag me niet om genade is een solide, trefzekere politieke- en misdaadthriller. Het doet met vlagen denken aan actiefilms zoals Taken en de eerste delen van Mission Impossible. Ontvoeringen, malafide praktijken, Russische maffia, maar ook de tweede wereldoorlog en diverse historische feiten passeren de revue. Door middel van telkens een blik in het verleden, met centraal de kwetsbare relatie tussen Zweden en Rusland, wordt gaandeweg het verhaal je steeds meer duidelijk. Heel vernuftig gedaan.

Het feit dat Anger en Kavalenko een setje zijn zorgt ervoor dat de spanning vanuit Anger een extra dimensie krijgt, de wanhoop van een man op zoek naar zijn geliefde is tastbaar. Uiteraard weten ze allebei dat ze zich op gevaarlijk terrein begeven maar dat geeft het verhaal alleen maar meer spanning. Wat dat ook doet zijn de Russische elementen. In dit boek gaat het om het Jeltsin tijdperk maar het zou net zo goed van nu kunnen zijn. Inhoudelijk misschien niet helemaal maar qua sfeer komt het behoorlijk authentiek over, soms liepen de rillingen over de rug.

Dans Magazine

Dit is een debuut! En wat voor eentje zeg. Österdahl maakt een verpletterende entree met deze crimineel goede thriller. Het verhaal gaat in op de jarenlange Zweedse-Russische verstandhouding. De gewaagde combinatie van de genoemde waargebeurde historische feiten zoals o.a. het bombardement op Stockholm in 1944 en zijn eigen, wellicht in verhaalvorm maar geperfectioneerde, visie is onmiskenbaar aanwezig en angstaanjagend.

Östendahl schrijft vlot, intelligent, de dialogen zijn sterk en overtuigend. Het hele verhaal is dat! De personages zijn stuk voor stuk ijzersterk, de vragen die je nog hebt (en die zijn er) worden hopelijk in de volgende delen beantwoordt. Maar dat is niet het enige wat zo positief aan dit verhaal. Vraag me niet om genade is een boek dat je uitdaagt, laat meedenken, je fascineert en zelfs frustreert. Eenmaal dit boek in handen en je bent verkocht, échte spanningszoekers gaan smullen van deze thriller.

Österdahl is een naam om te onthouden. Een duistere thriller schrijven tegen deze kille, koude, donkere achtergrond is een kunst op zich. Het boek is een flinke pil maar je hebt het zo uit. Wegleggen is geen optie, wachten op het volgende deel eerlijk gezegd ook niet… Vraag niet om genade is een keiharde, ijzingwekkende thriller van een hoog niveau, het eerste deel van een trilogie. Het is haast ondoenlijk om met de vragen die je nog hebt, gepaard met de nieuwsgierigheid, te wachten op deel twee (en drie!) 5 sterren dan ook, wauw!

Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.