"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wandel je slank en gelukkig

Dinsdag, 13 april, 2021

Geschreven door: Lies Helsloot
Artikel door: Saskia Imbert

Elke dag even in de natuur is écht een fijne verslaving geworden

“Wie denk dat dit een wandelboek is dat je zal motiveren om elk weekend je wandelschoenen aan te trekken,
slaat de bal mis. Mijn methode is een levensstijl.”

[Recensie] De laatste jaren ga ik regelmatig wandelen, meestal alleen, soms met de buurvrouwen of met mijn man. Op 1 januari ben ik met het goede voornemen gestart om élke dag te gaan wandelen, en dat lukt aardig. Ik had gehoopt op deze manier van die extra coronakilootjes verlost te geraken, maar na twee maanden dagelijks wandelen zag de weegschaal nog geen verschil. Wandel je slank en gelukkig leek me dus het ideale boek voor mij! Gelukkig was ik al, slank…?

Lies Helsloot, de auteur, bracht eerder al een boek uit, Het complete boek over haar. In 3 stappen naar gezond haar. In haar nieuwste boek staat het mentale welzijn voorop. Haar doel is om de lezers een nieuwe levensstijl bij te brengen, op een zachte manier. Geen uren in de sportschool, geen uitputtende loopsessies dus. De methode van Lies Helsloot bestaat uit drie grote pijlers: meer stappen zetten (elke dag op stap, zonder excuus), gezonde voeding en spierversterkende oefeningen.

In het begin van het boek laat ze de lezers een paar berekeningen maken die best confronterend kunnen zijn, het klassieke BMI, buikvet en BMR (energie die je lichaam in rust verbruikt). Met deze gegevens kan je dan berekenen hoeveel uren je zou moeten wandelen om je extra kilootjes kwijt te geraken. Oeps… gedurende 300 dagen zou ik dus 1 uur per dag moeten wandelen. Maar met de ondersteuning van gezonde voeding en de spierversterkende oefeningen zou het sneller moeten gaan.

Yoga Magazine

In een volgend hoofdstuk worden de gevolgen van overgewicht besproken. Maar de grote eye opener voor mij was de lijst van de voordelen van het wandelen. Een mooie positieve opsomming!

Hoe begin je aan de integratie van het wandelen in je dagdagelijks leven? Hoe kan je aan extra stappen komen? Welke kledij wordt er aangeraden? Dit komt allemaal aan bod. Met een schema per wandelniveau helpt Lies haar lezers op goede weg. Haar eigen schema deelt ze ook. Zij begint haar dag om 5 á 5.30 uur ’s ochtends. Euh… nee, dat gaat me echt niet lukken hoor! Hoe je obstakels kan overwinnen vertelt ze gelukkig ook. Hoewel ik een regelmatige wandelaar ben, heb ik toch nog iets bijgeleerd over goede wandeltechnieken. En sinds ik het boek bezit, doe ik regelmatig de spierversterkende oefeningen. De tekeningentjes verduidelijken de uitleg, best handig. Het aangegeven schema vind ik persoonlijk te zwaar, dus gewoon op eigen tempo. De lachspieren komen alvast in actie als ik merk hoe weinig lenigheid ik heb!

De eet tips zijn dan weer zeer beperkt en ook niet vernieuwend. Periodiek vasten wordt aangeraden, zonder al te veel uitleg. Hier kon wat meer aandacht aan besteed worden. Misschien een tip voor een volgend boek!

Vier pagina’s over vervelende zweetgeurtjes, mét reclame voor een bepaald merk én gebruiksaanwijzing vond ik zeer storend, net zoals de andere overbodige merknamen die vernoemd worden. Merknamen voor een wandel gerelateerde uitrusting kunnen eventueel wel in dit praktische boek.

Ook was ik minder enthousiast over de vele herhalingen in de uitleg bij het eenvoudige en duidelijke wandelschema. Beetje overbodige informatie, naar mijn mening. Voor sommige lezers zijn de interviews met een vaatchirurg, arts-specialist gespecialiseerd in gynaecologie en menopauze, kinesist en relaxatietherapeut interessant. Maar voor mij mocht het ook hier wat beknopter.

Na het lezen van Wandel je slank en gelukkig heb ik mijn dagelijkse wandelroute een beetje verlengd om aan extra stappen te komen. Er zijn ook dagen dat me dat niet lukt, dat geef ik graag toe. En in de late namiddag doe ik nog een extra toertje van ongeveer een kwartier, dat is wel een positieve nieuwe routine geworden. De spierversterkende oefeningen doe ik een paar keer per week op mijn tempo.

Gelukkig, dat ben ik nog altijd! Elke dag even in de natuur is écht een fijne verslaving geworden. Maar de weegschaal, nee, die begrijpt het nog steeds niet. Leeftijd (prille vijftiger) en hormonen spelen me waarschijnlijk parten. Met het belangrijkste is dat ik me goed in mijn vel voel, toch?

Lies Helsloot haar doel is om 100 000 vrouwen aan het bewegen te krijgen, knap! … En dan vraag ik me toch ook af waarom de mannen niet worden aangemoedigd? Echt vernieuwend vond ik dit boek niet, maar het maakt je zeker bewust van de gezondheidsvoordelen van een nieuwe levensstijl. Het is vooral een aanrader voor mensen die er nog geen gewoonte van hebben gemaakt om dagelijks te gaan wandelen! Ik ben blij dat het voor mij ondertussen wel bij mijn dagdagelijkse routine hoort.

Dit goede basisboek geef ik graag 3 sterren. En ik wens iedereen alvast veel wandelplezier!

“Dus waar wacht je op? Schoenen aan en hop, naar buiten. En als je dan toch buiten bent,
waarom dan niet meteen wat langer stappen?”

Eerder verschenen op Perfecte Buren