Wanderlust Europe

Zaterdag, 12 september, 2020

Geschreven door: Alex Roddie
Artikel door: Evert van der Veen

The Great European Hike

[Recensie] Het boek is te groot om in je rugtas te steken maar wanneer je het thuis doorbladert, krijg je echt zin om er op uit te gaan! De foto’s zijn schitterend en door het vaak grote formaat kom je echt in de landschappen die er worden afgebeeld.

Het engelstalige boek is zeer praktisch opgezet in de delen: west, oost, noord, zuid en centraal Europa. In elk deel worden wandelroutes beschreven die beginnen met een typering in enkele trefwoorden waarin ook de zwaarte wordt aangegeven. Aan het slot van de beschrijvende tekst is er meer informatie met wetenswaardigheden, praktische tips, suggesties om de route uit te breiden, onderweg, flora en fauna (vrij kort) en anecdotes van de auteur. Het zijn vrij lange routes van meestal een week, vaak twee of drie weken en in enkele gevallen zelfs nog langer. Echt een boek voor de enthousiaste en ook wel wat gevorderde wandelaar al zijn er voldoende routes bij die niet al te zwaar zijn om te lopen. Het boek is zeer duidelijk van opzet. Iedere route wordt getypeerd met een citaat in grote letter en de foto’s brengen de sfeer van het landschap echt dichtbij.

Veel landen passeren de revue: Schotland, Ierland, Letland, Estland, Roemenië. Van Griekenland is een foto van een klooster tegen een bergwand opgenomen. Slovenië trekt de aandacht met een prachtige bergtop en Kroatië schittert met diverse foto’s van de beroemde Plitvice meren en watervallen. In Georgië kan de lezer een wandeling in het Kaukasus gebergte maken.

In Noorwegen, Zweden en Finland is een trektocht aanwezig die zich uitstrekt over de noordelijke regio’s van deze landen. Een schitterende foto van geotherminale bronnen in IJsland is van adembenemende schoonheid.

Scènes

Frankrijk is aanwezig met wandelingen in de Alpen en op Corsica. In Spanje kunnen wandelingen op Mallorca en La Palma worden gemaakt. Een fraaie foto op 3000 meter hoogte in het Aragon gebergte nodigt uit om hier zelf eens heen te gaan. Van Italië zijn de Dolomieten opgenomen, met een indrukwekkende foto van een steile, hoge bergwand.

Duitsland is dan wat ‘gewoner’ met een wandeling langs de Rijn, evenals Zwitserland, België en, Luxemburg met de Ardennen.

Een boek waardoor je zin krijgt om op pad te gaan!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles