Wat als

Zondag, 16 oktober, 2022

Geschreven door: Femke Schavemaker, Jesse Laport
Artikel door: Evert van der Veen

Een ode aan het niet-weten

[Recensie] Dit boek is ‘een ode aan het niet-weten’ en stelt vragen, roept en vraagt aandacht voor tal van thema’s maar geeft geen antwoorden. Dat is het doel van dit boek: mensen aan het nadenken zetten zodat zij zélf op zoek gaan naar antwoorden. Als die antwoorden er al zijn tenminste want dat is maar zeer de vraag. Maar het stellen van de juiste vragen brengt ons wel verder want ze bepalen ons bij essentiële onderwerpen in ons menselijk bestaan die niet vergeten mogen worden.

Wat als is een boek met ’64 gedachtenspinsels’ die kort en krachtig worden neergezet in enkele, poëtisch getinte zinnen naar aanleiding van een groot afgedrukt kernwoord dat op de pagina centraal staat. De lay-out is bijzonder en draagt bij aan het eigen karakter van dit boek dat bedoeld is om mensen tot reflectie aan te zetten. De illustraties en de teksten met soms grote en dan weer klein afgedrukte woorden hebben dan ook iets indringends en dwingen de lezer om stil te staan bij de diepere vragen van ons menselijk bestaan.

En wanneer je al die pagina’s met vragen zonder antwoorden hebt gelezen en overdacht? ‘Daarna weet je nog niets maar bedenk je van alles’ zeggen de schrijvers. De dingen van ons leven blijven in dit boek écht open, je mag – voor zover je dat belangrijk vindt – zélf op zoek gaan naar de richting van een antwoord. Die reactie is aan de lezer en het boek Wat als is zo open, stimulerend en uitnodigend om dit aan de lezer over te laten. ‘Buiten ligt de vraag, binnen het antwoord’.

‘Lucht en leegte’ zegt Prediker in zijn bijbelboek, alles is lucht en leegte. Al ons menselijk bezig zijn, brengt ons uiteindelijk niets want wij zijn vluchtige voorbijgangers op deze aarde. Maar zelfs die kleine zekerheid blijft in dit boek Wat als nog open en wordt aan de lezer overgelaten want de schrijvers roepen op tot ‘wat denk je zelf?’

Kookboeken Nieuws

Dit boek is een uitgave van Iederal, een organisatie die brede en gevarieerde programma’s aanbiedt op het gebied van zingeving. Dat kunnen interactieve lezingen, natuurevenementen (ook voor kinderen), zang-, kunst- en muziekbelevingen of gespreksdiners overal in het land zijn. Iederal daagt mensen uit met een frisse, nieuwe blik hun denken, waarden en handelen onder de loep te nemen. De organisatie streeft naar een wereld met meer compassie, solidariteit en duurzaamheid en gaat uit van het Apostolisch Genootschap.

Femke Schavemaker werkt als copywriter/creative director en columnist. In 2017 verscheen haar debuutroman Karkas. Ze studeerde filosofie en volgde later de schrijfopleiding aan de Rietveld Academie.

Jesse Laport is schrijver, artiest, dichter, docent, muzikant, acteur, redacteur, voice-over, copywriter, curator, organisator en presentator. In 2012 werd Jesse Laport benoemd tot Stadsdichter van Arnhem en de provincie Gelderland benoemde hem tot Dichter des Gelderlands.

Jesse Laport studeerde Docent Theater en Creative Writing aan Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem. Daarvoor volgde hij de Landelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen te Nijmegen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow