"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie reisgids & biologie: Weerribben - Wieden

Maandag, 1 januari, 2024

Geschreven door: Albert Corporaal, Dirk Hilbers
Artikel door: Evert van der Veen

Informatieve gids voor uitnodigend gebied

In dit boek worden het landschap, flora en fauna van de Weerribben – Wieden beschreven. Ook zijn er routes voor wandelaars, fietsers en om te varen. Het boek biedt verder veel praktische informatie, alleen vermelding van horeca adressen ontbreekt zoals bijvoorbeeld molen De Rietvink met een bijzonder landelijke theetuin, gelegen aan de Veendijk, Nijetrijne, bereikbaar via een prachtige fietsroute.

Laagveengebied
Het laagveen van de Weerribben-Wieden behoort na de Waddenzee en de estuaria tot het meest typerende Nederlandse landschap en is zelfs het grootste laagveenmoeras van West-Europa.

Tot dit gebied behoren ook de Rottige Meente, Lindevallei, Easterskar en Oldematen. De Weerribben – Wieden bevinden zich in de Kop van Overijssel, met aansluitend delen van Friesland, Drente, Noordoostpolder en IJsseldelta.

Het gebied heeft een interessante geologische en cultuurhistorische geschiedenis die in dit boek uitgebreid naar voren komt. Er hebben in de loop der eeuwen veel natuurlijke veranderingsprocessen plaatsgevonden zoals het verdronken dorp van Beulake. De Grote Vuurvlinder komt alleen in dit gebied voor en is vrij zeldzaam.

Boekenkrant

Fietsroutes
Het boek Weerribben-Wieden heeft een mooie lay-out en ziet er aantrekkelijk uit door de vele illustraties. Een groot deel van het boek is gewijd aan 25 routes die ieder uitgebreid – elke route neemt samen met foto’s meerdere bladzijden in beslag – worden weergegeven. Bijzondere vermelding verdienen route 7 “Rondom het Giethoornse Meer. Hart van de Wieden” en route 9 “Rondje Weerribben. Het mooiste van de Weerribben in één fietsroute”.

Van route 10 is het stuk langs rivier de Linde bijzonder fraai, waarbij het verschil opvalt tussen het weidse gedeelte vanaf Driewegsluis tot aan de weg van Wolvega naar Steenwijk en het beslotener gedeelte daarna langs de Linde, tot aan het einde van het fietspad.

Niet genoemd maar zeer de moeite waard is de route langs de Kalenbergergracht vanaf Ossenzijl naar Kalenberg. De route kan daarna worden vervolgd. Dit fietspad is een zeer karakteristiek stukje Nederland!

Dirk Hilbers studeerde biologie in Nijmegen en is docent bio-ethiek aan de universiteit in Amsterdam. Hij richtte de Stichting Crossbill Guides op die 30 natuurgidsen voor Europa publiceerde. Albert Corporaal is werkzaam aan de WUR  (Wageningen University & Research) Alterra als landschapsecoloog en woont in Zwartsluis. Zijn specialisme is flora en vegetatie in het laagveengebied, het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht. Hij publiceerde eerder Atlas van de IJssel, De wilde kievitsbloem, bergplant aan zee.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow