"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Welkom in de voorhof

Zondag, 23 juli, 2023

Geschreven door: David van der Meulen
Artikel door: Evert van der Veen

Sympathiek kerk zijn

[Recensie] De huidige jongere generatie heeft weinig tot geen interesse in religie, daar is David van der Meulen heel helder over in dit vlot leesbare boekje. Toch zoekt hij naar momenten om hen te ontmoeten en wil dan graag hun soms sluimerende verlangen naar idealen en zingeving in gesprekken te ontdekken.

Hij is gedreven door zijn oprechte geloof dat in dit boekje naar voren komt maar tevens ook bewogen met jonge mensen van deze tijd die vaak goede posities hebben bereikt in de samenleving en wie het in materieel opzicht aan niets ontbreekt. Zij hebben hun leven goed voor elkaar en zijn daar best gelukkig mee.

David van der Meulen is niet het type predikant dat probeert op eigentijdse wijze kerk te zijn en ‘leuke dingen’ voor mensen te organiseren. Zijn drijfveer is dat de kerk echt naar buiten dient te gaan en zich onder de mensen dient te begeven. De leidende vraag daarbij is ‘Wat is het goede nieuws voor mensen die alles al hebben?’ (p. 48).

Open luisterende houding
In de gesprekken gaat hij niet op eigentijdse wijze evangeliseren maar stelt hij zich dienstbaar op. Het is nadrukkelijk een open ontmoeting waarin hij luistert naar het verhaal van de ander die in het gesprek centraal staat.

Ons Amsterdam

“Soms gebeurt het zomaar dat je onbewuste behoeftes tevoorschijn luistert. Dat jonge mensen zich openen en kwetsbaar durven vertellen over hun sociale, emotionele en intellectuele tekorten” (p. 70).

Vanuit deze ontmoetingen heeft hij wel ontdekt dat jonge mensen verlangen naar schoonheid, identiteit en vrijheid in het leven. Zij hebben ook sociale, emotionele en intellectuele behoeften en daar speelt hij op in met masterclasses ‘dominee-van-nu’. Hij nodigt deskundigen op tal van terreinen uit die een verhaal over hun leven en werken vertellen. Van daaruit gaat hij met de aanwezigen in gesprek en dan kán religie ter sprake komen.

Eigentijdse dominee
‘Dominee-van-nu’: vroeger was een predikant de persoon bij wie je terecht kon als je over vragen van geloof en leven wilde praten. Hij – het was vroeger bijna uitsluitend een hij – genoot reeds op voorhand je vertrouwen.

Deze functie is nu overgenomen door andere mensen naar wie we tegenwoordig graag luisteren. David van der Meulen noemt wetenschappers, economen, filosofen, psychologen, coaches, ondernemers en bekende Nederlanders. Eigenlijk zijn het mensen die je ook vaak in praatprogramma’s als Buitenhof tegenkomt: mensen die deskundig en inspirerend zijn op een bepaald terrein.

Een dergelijke masterclass past in een stad als Amsterdam en de jonge mensen waarmee David van der Meulen in aanraking komt. Deze benadering vraagt om vertaling naar de context van het platteland maar de kern blijft het gelijk: niet de kerk of dominee heeft het nog voor het zeggen – die tijd is echt voorbij – maar mensen mogen zeggen wat hen beweegt, wat zij verlangen en op hun hart hebben. Dan kunnen er mooie gesprekken met verrassende wendingen ontstaan.

David van der Meulen is als predikant betrokken bij het missionaire project Licht op Zingeving in Amsterdam, een sympathieke benadering van eigentijds en missionair kerk zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow