Weltbilder

Donderdag, 27 mei, 2021

Geschreven door: AirPano
Artikel door: Evert van der Veen

Spectaculaire blik op onze aarde!

[Recensie] Terecht luidt de ondertitel van dit schitterende boek dat op royaal formaat is uitgegeven Eine auzergewöhnliche Sicht auf unsere Erde.

Acht fotografen uit Moskou werken samen in het collectief AirPano dat in 2006 is opgericht als een non-profit project. AirPano duidt aan wat hun fotografische invalshoek is: de foto’s worden vanuit de lucht gemaakt en zo maakt degene die dit boek leest en bekijkt een trip in vogelvlucht over alle werelddelen. De beelden zijn van hoge fotografische kwaliteit en vaak bijzonder, soms zelfs spectaculair. Er zijn foto’s bij van 360 graden en dat levert zeer bijzondere beelden op die ik nog nooit had gezien. Het is kogelpanoramafotografie, maar ook de meer ‘gewone’ panoramische foto’s steken fors boven het gemiddelde uit.

De fotografen werken met diverse technische hulpmiddelen als helikopter, ultralicht vliegtuig, luchtschip, heteluchtballon, op afstand bestuurd modelvliegtuig en natuurlijk de drone.

De foto’s zijn voorzien van een korte informatieve inleiding en tevens is er een interessant fragment uit het reisjournaal waarin de lezer iets gewaar wordt van de wijze waarop een foto tot stand is gekomen. Daar lees je dat voor de foto’s van Moskou eerst speciale toestemming moest worden gevraagd en het is ronduit uniek dat deze ook werd verleend.

Wordt Vervolgd

Zeer bijzonder is de ronde foto van Parijs die de gehele stad toont, zo rond als een bal met centraal de Arc de Triomphe. De stervormige structuur van het stratenplan wordt zo mooi zichtbaar. Er zijn meer steden vanuit opmerkelijk perspectief. Barcelona laat van boven een krachtige blokvormige structuur zien van de kleurrijke bebouwing. Het beeld van Dubai roept een science fiction sfeer op en Rio de Janeiro in het zonlicht met wolken oogt onaards door de zachte kleuren. Het wereldberoemde grote Christusbeeld oogt in de panoramische foto van de wijde omgeving gewoon nietig.

De natuur komt anders dan gebruikelijk over. De bolvormige opname van de rivier in Gooseneck State Park in Utah (VS) is buitengewoon, waarbij de sterk meanderende rivier tussen de rotsen schitterend uitkomt. Schitterend is de foto van het beroemde Great Barrier Reef bij Australië evenals de Victoria waterval van de Sambesi rivier die maar liefst 1800 meter breed is. De waterval bevindt zich op de grens van Zambia en Zimbabwe.

Het boek zit vol met spectaculaire beelden waardoor het moeilijk kiezen is maar de kogelvormige panoramafoto van de Incastad Machu Picchu in Peru is ook zeer de moeite waard evenals de Iguaziwatervallen op de grens van Brazilië en Argentinië die drie kilometer breed zijn en bestaan uit 275 watervallen die door grote en kleine eilandjes van elkaar gescheiden zijn. Het was technisch gezien de meest inspannende opname.

Het boek besluit met een uitleg van de fotografie, een korte biografie van de fotografen en een QR code bij elke foto waardoor de foto toegankelijk wordt.

Dit boek is een fotografische prestatie die aandacht verdient!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles