"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Willem Kolvoort natuurboek

Donderdag, 25 mei, 2023

Geschreven door: Gerrit Jansen, Willem Kolvoort
Artikel door: Rita Pontororing

Wist je dat ……

[Recensie] Verdeeld over de vier seizoenen zijn de observaties van Gerrit Jansen te lezen in Willem Kolvoort natuurboek. De waarnemingen van Gerrit Jansen komen uit zijn ‘natuurrubriek’ in de Gelderlander.

In de observaties spreekt een ware natuurliefhebber en natuurkenner. Een mooie combinatie om deze schijnbaar eenvoudige stukjes te kunnen schrijven. Korte informatieve teksten en lekker vlot geschreven, dus heel leuk om te lezen. Je komt achter allerlei wetenswaardigheden zoals bijvoorbeeld over de koekoekshommel en aardhommel. Kijk naar het achterlijfspunt om te onderzoeken met welke hommel we te maken hebben. Maar…. troost Jansen ons, het is wel moeilijk want er zijn heel veel soorten.

Één geheel
De waarnemingen van Jansen worden in dezelfde natuurrubriek vergezeld van illustraties. Juist ja, van Willem Kolvoort. Het natuurboek heet dan ook Willem Kolvoort natuurboek. Voor elke waarneming met illustratie is één bladzijde gebruikt. Dat maakt tekst en illustratie tot één geheel, ze horen gewoon bij elkaar.

De illustraties zijn grappig, herkenbaar en met een eigenzinnige twist. De vogels hebben bijvoorbeeld bolle ogen en je ziet de oogkant zeg maar steeds opzij. Elke illustratie is de moeite waard om te bekijken. Bijvoorbeeld “Man en vrouw zwartkop”, broedvogels in ons land. Dat beeldt Kolvoort uit in kleine hartjes.

Daarnaast zien en lezen we over de robotmaaiers en egels. De robotmaaiers zijn killers voor egels. De maaier staat afgebeeld met ware slagtanden.

Natuurkenner
De stukjes leuk zijn om te lezen, column lengte dus geen lappen tekst. Bovendien kom je heel wat te weten, geen saaie droge verhalen. En vooral interessant.

Het heel opmerkelijk is dat Jansen zijn wetenswaardigheden letterlijk uit zijn tuin gehaald heeft. Een ware natuurkenner die er een dagboek op na gehouden heeft.

De indeling in seizoenen je een houvast geeft om enthousiast te worden van Willem Kolvoort natuurboek. Leuk om dan te proberen om ook eens vogels te ontdekken en de namen te leren. En dan vooral die leuke opmerkelijk weetjes te lezen. En misschien komt er eens een moment dat je een vogel bij naam kunt opnoemen en zo’n leuk feitje weet op te lepelen.

Sommige observaties uit Willem Kolvoort natuurboek eveneens geschikt zijn als voorleesverhaal aan kinderen. Zij zullen opkijken van de opmerkelijke wetenswaardigheden die Jansen beschrijft. Vooral als je wat vertelt over een vogel die in eigen tuin te zien is. De zanglijster bijvoorbeeld die graag huisjesslakken eet. Slakken kruipen weg in hun huisje maar daar heeft de zanglijster wat op gevonden. Gewoon kapotslaan tegen een steen.

In eigen leefomgeving
Een natuurboekje met waarnemingen die je in je eigen omgeving kunt tegenkomen maakt Willem Kolvoort natuurboek aantrekkelijk omdat wat je leest, om je heen te zien is. Waarschijnlijk ga je automatisch open staan voor wat er om je heen gebeurt.|

De houtduif bijvoorbeeld zal zeker in je leefomgeving te ontdekken zijn. Ook leuk om kinderen te vertellen dat Jansen een keer geturfd heeft hoeveel eikels een houtduif naar binnen kan werken, 18 stuks! Je gaat zelf vast anders tegen deze vogel aankijken.

Of het gedrag van tortelende holenduiven. De illustraties van Kolvoort bij deze duiven zijn treffend en het verhaal erbij  hoe deze vogels elkaar het hof maken is zeker de moeite waard om te horen. Gemakkelijk te onthouden en je kennis te spuien.

En dan het horrorverhaal van de ooievaar. Lees en huiver. Wellicht niet zo geschikt om dit aan kinderen te vertellen.

Nog zo’n horrorverhaal. De robotmaaier. Wij kunnen de Egelbescherming en de Egelwerkgroep steunen door een praatje te maken met gebruikers van deze maaiers. En hen te wijzen op het gebruik ’s nachts.

De verzameling columns zijn vooral leuk om te lezen omdat het over dieren gaat die je zo kunt tegenkomen. Zeker weten dat je anders naar vogels en de beschreven dieren gaat kijken na het lezen van dit mooie informatieve boekje. En de ooievaar? Misschien griezel je als je er een ziet vliegen.

Tussen ‘neus en lippen’ werpt Jansen ook een kritische blik op veranderingen in de natuur door ons, mensen. Niet belerend maar wel even stilstaan en je daar bewust van zijn. Nog zo’n reden om helemaal weg te zijn van dit boekje.

De illustraties van Willem Kolvoort zijn daarbij onmisbaar. De beelden versterken de kleine vertellingen van Jansen. Toch jammer dat in de titel alleen Willem Kolvoort genoemd wordt.

‘Willem Kolvoort natuurboek, teksten Gerrit Jansen’ is nou echt een boekje om het hele jaar op tafel te laten liggen. Bijna een must als je een tuin hebt. Heb je geen tuin? Meenemen tijdens vakanties in Nederland.



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Foodlog