"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Yakitori & Korean BBQ

Zaterdag, 21 juli, 2018

Geschreven door: Jonas Cramby
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Een oefening in mindfulness

[Recensie] Het boek Yakitori & Korean BBQ begint met de zin: “Japans grillen is niet alleen eten, het is ook een oefening in mindfulness.” Daarna krijgen we uitgebreid tekst en uitleg waarom dat zo is met een stuk geschiedenis waar ook het zenboeddhisme om de hoek komt kijken. Vervolgens krijgen we instructie hoe we de gerechten uit dit boek moeten eten. En uiteraard een overzicht wat we allemaal nodig hebben om Yakitori te grillen. Nu kun je een tafelbarbecue kopen of misschien heb je die al. Je kunt namelijk ook die kleine weggooibarbecues gebruiken of wellicht heb je een kleine Green Egg. En natuurlijk de barbecue die in de tuin staat. Maar je kunt ook de grillplaat op tafel zetten. Dit idee staat niet in het boek maar komt van mij. De schrijver zal dit zeker niet goedkeuren maar we vertellen het hem gewoon niet.

Dan volgen nog wat technieken, tips & trucs en daarna gaan we over naar de recepten. We beginnen met Yakitorisaus en Yakitori spiesjes met kip. De bijbehorende foto’s doen je watertanden. Spiesjes met vlees en met groente. Spekspiesjes en gegrilde aubergine. Gegrilde bolletjes rijst maar ook kommen met comfortfood zoals Oyakodon (rijst met kip en ei). We zien een overzicht met verschillende tafelbarbecues, lezen over snijtechnieken en vleessoorten. Niets wordt aan het toeval overgelaten maar dat hoort ook een beetje bij de mindfulness.

Behalve de spiesjes staan er heerlijke sauzen en bijgerechten in het boek. Komkommersnacks om je vingers bij af te likken. En Sarada (koolsalade) met sesamdressing! Veel van de bijgerechten en sauzen zullen ook heel lekker zijn bij andere vlees- of visgerechten. En uiteraard een aantal Kimchi-recepten. Ook drank is niet vergeten en naast wat recepten en informatie hoe je ijskoud bier serveert staan er ook wat gezelsschapsspelletjes met drank in. De Koreaanse wraps (die noemen ze ssam) zijn om van te watertanden en volgens de auteur staat er de allerlekkerste Koreaanse grillsaus in die er bestaat en kunnen, wat hem betreft, alle andere barbecuesauzen gaan wieberen. Overigens mag de ui in zoetzuur er ook zijn.

Hier en daar kom je een ingrediënt tegen waar je even wat moeite voor moet doen maar dat zijn er niet veel en met de speciaalzaken van vandaag hoef je nooit lang te zoeken.
Een behoorlijk aantal recepten zul je zonder problemen kunnen en willen maken. Neem het boek verder niet te serieus en bedenk zelf combinaties. Zoals gezegd zijn veel van de sauzen en bijgerechten prima inzetbaar bij andere maaltijden. Voor de liefhebbers van de Aziatische keuken en barbecuers is dit boek zeer de moeite waard.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl