Shortlist Europese Literatuurprijs 2022 bekendgemaakt

donderdag, 23 juni 2022

[Nieuws] Juryvoorzitter Manon Uphoff maakte gisteravond tijdens een presentatie in Spui25 in Amsterdam de shortlist van de twaalfde editie van de Europese Literatuurprijs bekend. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Dit is de shortlist:

  • Vang de haas van Lana Bastašić, vertaald uit het Servo-Kroatisch door Pavle Trkulja (Meulenhoff)
  • Nocilla-trilogie van Agustín Fernández Mallo, vertaald uit het Spaans door Adri Boon (Koppernik)
  • Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa, vertaald uit het Engels door Caroline Meijer (Van Oorschot)
  • De wereld is niet stuk te krijgen van Maxim Osipov, vertaald uit het Russisch door Yolanda Bloemen en Seijo Epema (Van Oorschot)
  • Het geknetter in de sterren van Jón Kalman Stefánsson, vertaald uit het IJslands door Marcel Otten (Ambo|Anthos)

De Jury over de shortlist: “Natuurlijk  ̶  dat zal wel altijd het lied én het lot van een jury zijn  ̶  is het lastig een shortlist samen te stellen uit een longlist van twintig heel verschillende boeken, vertaald uit elf verschillende talen. Maar waar vaak geklaagd wordt dat het gros van het aanbod uit de Angelsaksische wereld komt, blijkt hier hoeveel de Europese literatuur heeft te bieden, en dankzij de vertalers is zij voor ons toegankelijk. Zonder hun werk stonden wij met lege handen, en bleven deze boeken, vooral uit de wat ‘kleinere’ taalgebieden, veelal buiten bereik.

Deze shortlist is een lijst met spannende en onverwachte titels: woestijnen en wetenschap en waanzinnige dromen, het huis en daarbinnen het verborgen leven en de doorklinkende stemmen van vrouwen, het kind in de magische wereld, vriendschap en verlies in door oorlog aangeraakte levens, en het onbarmhartige bestaan in een verharde omgeving in een verhard land. We bewegen ons steeds, in al deze boeken, van buiten naar binnen en weer naar buiten. We zien dat er eigenlijk geen scheidslijn is tussen dit innerlijke leven en het daarbuiten bestaande, dat het een voortdurend stromen, grijpen, zoeken, tasten, schuren en aanraken is.

Over de Europese Literatuurprijs

Schrijven Magazine

De Europese Literatuurprijs bekroont het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de schrijver als de vertaler van het winnende werk wordt geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. De longlist is samengesteld door zeventien Nederlandse kwaliteitsboekhandels. Uit deze lijst van twintig titels selecteerde de jury de shortlist en kiezen zij de winnende roman. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 5 november 2022 op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Hebban.nl organiseert deze zomer als partner van de Europese Literatuurprijs online leesclubs rondom deze vijf titels. Vanaf eind juni tot eind augustus opent er elke twee weken een leesclubinschrijving voor een van de titels. Schrijf je in en maak kans op een gratis exemplaar van het boek! Voor live leesclubs die de vertaler willen uitnodigen bij het bespreken van een van de genomineerde boeken, is er ook een aantrekkelijk aanbod. Kijk op europeseliteratuurprijs.nl

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Academisch-cultureel centrum Spui25, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandels. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, de De Lancey & De La Hanty Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

De vakjury van de Europese Literatuurprijs 2022 bestaat uit schrijver Manon Uphoff (voorzitter) , Hans Maarten van den Brink (De Groene Amsterdammer), Martine Vosmaer (winnaar ELP 2020 voor Lente van Ali Smith, een duovertaling met Karina van Santen), Ilja Velthuis (Athenaeum, Haarlem) en Fons Plukker (Maximus Hillegersberg, Rotterdam). De vakjury selecteert zowel de vijf titels voor de shortlist als de uiteindelijke winnaar van de Europese Literatuurprijs 2022.

Redactie Bazarow


Vakantielezen 2022 voor basisschoolleerlingen van start

zaterdag, 25 juni 2022

[Nieuws] Juryvoorzitter Manon Uphoff maakte gisteravond tijdens een presentatie in Spui25 in Amster...


45! ja, 45 kinderboekenprijzen toegekend. Is dat niet veel?

vrijdag, 24 juni 2022

[Nieuws] Juryvoorzitter Manon Uphoff maakte gisteravond tijdens een presentatie in Spui25 in Amster...


Gezocht inzendingen voor het BruutTAAL Regenboogboek 2022

dinsdag, 21 juni 2022

[Nieuws] Juryvoorzitter Manon Uphoff maakte gisteravond tijdens een presentatie in Spui25 in Amster...


Ted van Lieshout en Philip Hopman lanceren ’t Boer Boris Fonds voor beginnende makers van kinderboeken

maandag, 20 juni 2022

[Nieuws] Juryvoorzitter Manon Uphoff maakte gisteravond tijdens een presentatie in Spui25 in Amster...