Spannende Boeken Weken: waarom zijn thrillers zo populair?

maandag, 1 juni 2020

1 juni beginnen de Spannende Boeken Weken 2020. Drie weken lang brengt Stichting CPNB thrillers en spannende boeken onder de aandacht. Het thriller-genre is al lange tijd het meest gelezen genre in Nederland. Wat maakt thrillers zo geliefd? 

“Bijna de helft van de Nederlanders leest spannende boeken,” vertelt Isabel Willemsen van Stichting CPNB. Daarom besteedt de Stichting met de Spannende Boeken Weken graag aandacht aan het genre. De weken lopen van 1 t/m 21 juni en tijdens deze periode ontvang je bij besteding van 15 euro aan Nederlandse boeken het gratis geschenkboek Wat jij niet ziet, geschreven door de bekende thrillerauteur M.J. Arlidge. De Spannende Boeken Weken vormen de aftrap van Zomerlezen, de CPNB-campagne in juni, juli en augustus, met als missie het lezen van boeken te bevorderen en ontspanning te vergroten. 

Ontsnappen met een thriller

“Spannende boeken worden het meest gelezen in de zomerperiode. Mensen ontspannen zich graag met een thriller,” zegt Willemsen. Dat is waarom de Spannende Boeken Weken sinds een aantal jaar aan het begin van de zomer gehouden worden. ‘s Zomers verkopen thrillers het best, maar waarom zijn Nederlanders nou zo gek op spannende boeken?

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Een goede vraag, zegt Willemsen. “Er worden heel veel mooie thrillers geschreven door Nederlandse auteurs, maar ook internationale auteurs zijn in opmars.” Er is dus veel aanbod, maar Willemsen vertelt dat het succes ook te maken kan hebben met de mogelijkheid even aan het drukke dagelijkse leven te ontsnappen. “Van veel mensen hoor ik dat een spannend verhaal je uit de sleur haalt. Je kunt je met het verhaal helemaal distantiëren van de werkelijkheid, of het nou om een moordzaak of een psychologische thriller gaat.” Omdat de situatie in spannende boeken zo anders is dan de realiteit, bieden ze een ontsnapping. 

Thriller-uitgevers Theo van Rijn (LetterRijn) en Ilse Karman (De Crime Compagnie) bevestigen dat. “Vroeger las ik veel literatuur, waarbij ik altijd moest nadenken. Bij thrillers kan ik mijn hoofd heerlijk leeg maken. Ik denk dat dat voor veel mensen geldt,” zegt Van Rijn. Volgens Karman zou het ontspannen ook met het puzzel-element in thrillers te maken kunnen hebben. “Ik denk dat mensen het fijn vinden om mee te kunnen denken over wie de moord heeft begaan. Het is puzzelen, maar ook ontsnappen uit het dagelijks leven. In tijden van corona is die behoefte er misschien meer dan ooit.”

Natuurlijk onderscheiden thrillers zich ook van andere genres door de duidelijk aanwezige spanningsboog. “Daardoor wil je een thriller eigenlijk niet wegleggen,” zegt Karman. “Je denkt elk moment dat je niet leest: wanneer heb ik weer tijd om verder te lezen?” 

M.J. Arlidge

Schrijver van het geschenk van de Spannende Boeken Weken is dit jaar de Engelse auteur M.J. Arlidge. Hij schreef de populaire serie over detective Helen Grace, waarvan het nieuwste boek deze zomer verschijnt. Het eerste deel Iene Miene Mutte staat al drie jaar in de jaarlijkse Top 100 bestverkochte boeken en hoofdpersoon Helen Grace werd door lezers op Hebban zelfs verkozen tot meest interessante thrillerpersonage. “M.J. Arlidge is echt een lezersfavoriet en daarom zijn we ook ongelofelijk blij en trots dat M.J. dit jaar voor ons het geschenk schrijft!”

Het geschenk Wat jij niet ziet, is de hele maand juni te krijgen, zolang de voorraad strekt. Normaal was dit drie weken, maar vanwege de coronacrisis mogen boekhandels het geschenk de hele maand weggeven. “We hopen natuurlijk dat, wanneer mensen thuis zitten en er niet op uit kunnen in de vakantie, ze niet kiezen voor de hele dag Netflixen, maar voor het lezen van een boek in het park,” zegt Willemsen. “Ook als je niet op reis kan naar bijvoorbeeld het buitenland, kun je altijd op reis met een boek.”

Door Jorien Tromp


Mariska Kret wint met 3 collega's Ig Nobelprijs voor onderzoek naar ‘romantische klik’

maandag, 26 september 2022

1 juni beginnen de Spannende Boeken Weken 2020. Drie weken lang brengt Stichting CPNB thrillers en s...


Worldwide Reading Salman Rushdie

zondag, 25 september 2022

1 juni beginnen de Spannende Boeken Weken 2020. Drie weken lang brengt Stichting CPNB thrillers en s...


Uit de hoek 81: Aanstellerij

zondag, 25 september 2022

1 juni beginnen de Spannende Boeken Weken 2020. Drie weken lang brengt Stichting CPNB thrillers en s...


Booker Prize-winnaar Hilary Mantel overleden

zaterdag, 24 september 2022

1 juni beginnen de Spannende Boeken Weken 2020. Drie weken lang brengt Stichting CPNB thrillers en s...