Ted van Lieshout en Philip Hopman lanceren ’t Boer Boris Fonds voor beginnende makers van kinderboeken

maandag, 20 juni 2022

[Nieuws] De succesvolle schrijver van zowel kinderboeken als volwassenen romans, Ted van Lieshout, lanceerde afgelopen zaterdag in de Taalstraat, samen met Philip Hopman, de illustrator van de Boer Boris boeken een fonds voor beginnende kinderboeken makers. Het doel van ’t Boer Boris Fonds is het ondersteunen van jonge/beginnende makers van kinder- en jeugdboeken in hun ontwikkeling door middel van het toekennen van een aanmoedigingspremie.

Op zijn website schrijft Van Lieshout: “Philip Hopman en ik zijn zo blij met het succes dat we hebben met de Boer Boris-serie, dat we elkaar helemaal vonden toen het plan opkwam om een fonds op te richten om iets terug te doen voor het kinderboekenvak dat ons zo vaak – maar lang niet altijd – gelukkig heeft gemaakt. Vanaf dat moment was het duidelijk dat het ’t Boer Boris Fonds zou gaan heten. Inmiddels hebben we samen het BBF opgericht, een bestuur geïnstalleerd, en besloten om gedurende een periode van vijf jaar elk jaar twee aanmoedigingspremies toe te kennen aan jonge/beginnende kinderboekenmakers.”

De ‘begunstigden’ van de eerste twee premies zijn D’Avellonne van Dijk & Loulou Drinkwaard van Uitgeverij Wilde Haren en Pim Lammers. “Hun inspanningen om tot een diverser kinderboekenlandschap te komen, hebben bewondering gewekt en verdienen aanmoediging. Zowel Uitgeverij Wilde Haren als Pim Lammers ontvangen een Boer Boris Premie van 5000 euro. Dit bedrag mogen zij naar eigen inzicht besteden,” schrijft Van Lieshout.

Het bestuur over de beide winnaars:

Bergen

Over Uitgeverij Wilde Haren: “Illustrator D’Avellonne van Dijk en leraar Nederlands Loulou Drinkwaard richtten in 2020, geïnspireerd door de Black Lives Matter-protesten in Nederland, Uitgeverij Wilde Haren op met als doel het bijdragen aan een betere weerspiegeling van de multiculturele samenleving in kinderboeken. In hun uitgeverij is inclusiviteit, zichtbaarheid en diversiteit de norm.”

Boeken van Wilde Haren zijn onder andere: Allemaal anders van Kim ter Horst en Liever niet van Zarissa Windzak, geïllustreerd door Simon Buijs.

En over Pim Lammers: “Al met zijn eerste prentenboek, Het lammetje dat een varken is, maakte Pim Lammers meteen duidelijk waar hij wil staan in het hedendaagse kinderboekenlandschap. Het wordt wel het eerste transgender-prentenboek genoemd. Ook in latere boeken heeft hij laten zien dat hij zich in wil zetten voor meer diversiteit en inclusiviteit in het kinderboekenlandschap.

Meer informatie op de website van Ted van Lieshout

Redactie Bazarow


Vakantielezen 2022 voor basisschoolleerlingen van start

zaterdag, 25 juni 2022

[Nieuws] De succesvolle schrijver van zowel kinderboeken als volwassenen romans, Ted van Lieshout,...


45! ja, 45 kinderboekenprijzen toegekend. Is dat niet veel?

vrijdag, 24 juni 2022

[Nieuws] De succesvolle schrijver van zowel kinderboeken als volwassenen romans, Ted van Lieshout,...


Shortlist Europese Literatuurprijs 2022 bekendgemaakt

donderdag, 23 juni 2022

[Nieuws] De succesvolle schrijver van zowel kinderboeken als volwassenen romans, Ted van Lieshout,...


Gezocht inzendingen voor het BruutTAAL Regenboogboek 2022

dinsdag, 21 juni 2022

[Nieuws] De succesvolle schrijver van zowel kinderboeken als volwassenen romans, Ted van Lieshout,...