"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Felicitaties voor jarige Cees Nooteboom (90!) in 5 citaten

maandag, 31 juli 2023

Schrijver en dichter Cees Nooteboom wordt vandaag 90 jaar. We feliciteren de schrijver aan de hand van vijf lovende citaten uit recensies op Bazarow.

1

Afscheid, gedicht uit de tijd van het virus (2020) is een diep ontroerende hymne, waarin herinneringen aan gestorvenen, beelden van de oorlog en klanken uit een ver, soms mythisch verleden de voornoemde man uit de wintertuin meenemen op verkenningstocht naar de laatste groet.” Elisabeth Francet.

2

“Nooteboom benadert kunst en cultuur literair, zoals John Updike en de betreurde Joost Zwagerman deden. In plaats van kunsthistorische of praktische duidingen bestormt hij zijn welgevulde boekenkast. Zijn omschrijvende bewegingen en intellectuele verwijzingen maakten Nooteboom Nobelprijswaardig en vooral in Duitsland tot lieveling van de cultuur-intelligentsia.” Chris Reinewald over Karl Blossfeldt en het oog van Allah uit 2017.

3

“Mooier wellicht nog dan al die kennis en inzichten – en daarmee krijgt zijn werk een tweede gezicht en diepere laag – is dat hij je bestookt met zijn genoemde onrust en paradoxen; het vormt een aansporing verder te kijken dan je neus lang is – voor wie daarvoor gevoelig is.” Pieter Wybenga over Scheepsjournaal uit 2010.

Boekenkrant


4

“Tot slot is dit boek ook een soort autobiografie. Wie Nooteboom grondig leest of bestudeert, zal in dit werk een schat aan informatie vinden over zijn literaire invloeden, opvattingen en reizen. Echt persoonlijk wordt het echter nooit, het lijkt er veeleer op dat we een lange tijd vertoeven in Nootebooms bibliotheek. En daar is op zich niets mis mee.” Sarah Verhasselt over De schrijver als hoofdpersoon uit 2015.

5

Deze verzameling bevat een schat aan schitterende dichtregels en composities. Je kunt er een leven lang mee doen, schat ik zo in. Dietske Geerlings over Zo worden jaren tijd uit 2023.

Tot slot laten we de meester nog zelf aan het woord:

“Lees mij dus nog één keer
in deze vertragende paring.
Herhaal mijn gerangschikte zinnen
tot ik niets meer beteken
en zonder een zin op je wacht”

Cees Nooteboom is een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Hij publiceerde een groot aantal romans en dichtbundels. Ook schreef hij vaak over beeldende kunst. In 1992 ontving Nooteboom de Constantijn Huygensprijs voor zijn volledige oeuvre. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, en in 2004 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend. In het najaar van 2009 ontving hij uit handen van koning Albert de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, die een keer per drie jaar door de Nederlandse Taalunie wordt toegekend.

We wensen Cees Nooteboom een hele fijne dag!

Redactie Bazarow


Podcast politiek: Hoogleraar sociologie Hein de Haas over het doorprikken van migratiemythes | Het Uur

zondag, 28 april 2024

“Er is geen reden tot paniek: de tsunami- en vloedgolfretoriek van migratie verhoudt zich niet to...


Citaat van de week: De beste verhalen

zaterdag, 27 april 2024

"Wat is nu eigenlijk een goed verhaal kan je je op zo'n dag afvragen. Daar doen literatoren ingewik...


Nieuws: De longlist van de NBD Biblion Gouden Strop 2024 is bekend!

zaterdag, 27 april 2024

Twintig uitgeverijen zonden in het totaal vijftig spannende boeken in die meedingen naar de Strop e...


Nieuws: Dit is de groslist voor het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2024

zaterdag, 27 april 2024

Hieronder staat de groslijst (kan nog aangevuld worden) voor de titel Regenboogboek van het jaar 20...