"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Citaat van de week: Boekenweekgeschenk

vrijdag, 15 maart 2024

“Je kunt waarschijnlijk van alles inbrengen tegen dit Boekenweekgeschenk, maar het is bovenal een integer werk van een familie die zich alvast schrap zet tegen de dood.”

Gelezen op: Tzum
Titel artikel en link: Recensie: De Chabotten – Gezinsverpakking
Auteur: Coen Peppelenbos
Datum: 15 maart 2024
Aanleiding: Het is Boekenweek en in en op verschillende kranten en boekensites verschijnen de eerste recensies van Gezinsverpakking, het boekenweekgeschenk van 2024 geschreven door het gezig Chabot. Thomas de Veen van NRC had er maar 2 ballen voor over: “Dat is wat beklijft van Gezinsverpakking: een particuliere sfeer als van een Sinterklaasgedicht, waarin de gezinsleden elkaars levens en eigenschappen vertederd opdissen, en waarvoor ze zelf toch het dankbaarste publiek zijn. Het Boekenweekgeschenk van dit jaar is daarmee in de eerste plaats een cadeau van de Stichting CPNB aan de familie Chabot, die het ultieme podium kreeg om hun liefde voor elkaar te uiten en een monumentje op te richten, van en voor zichzelf.”

Hoofdredacteur van webblog Tzum, Coen Peppelenbos, is dus positiever: “Je kunt Gezinsverpakking lezen als een oefening in afscheid nemen en daar zit de beklemming en ook wel de kracht van dit Boekenweekgeschenk.” Bazarow recensent Nico Voskamp besluit zijn bespreking van vanmiddag met “Het is interessant de verschillen in stijl te zien van alle Chabotjes. Duidelijk is dat ze van papa en mama en waarschijnlijk zelfs van Bril de hond,  een flinke dosis talent hebben meegekregen. Dat zet zich om in gevarieerde teksten die de lezer als een aangename verstrooiing tot zich kan nemen. Laat dat nou exact het doel van het Boekenweekgeschenk zijn. Missie geslaagd zeg ik, zelfs met een gezinsverpakking Chabot.”

Kookboeken Nieuws

In “Citaat van de week” staat elke keer een opmerkelijke uitspraak uit het boekenvak centraal. Ook een interessante uitspraak gezien. Stuur deze naar info@bazarow.com.


Column Roeland Dobbelaer: Kantelmomenten

vrijdag, 26 april 2024

Wat deed je op het moment van de Cubacrisis, de moord op JFK, tijdens de eerste landing op de maan....


Nieuws: De Grote Poëzieprijs 2024 naar Peter Verhelst voor ‘Zabriskie’

vrijdag, 26 april 2024

"Aan Zabriskie kun je je laven als aan een bron, diep verscholen in een onherbergzaam gebied: een z...


Nieuws: Lidy van Marissing herontdekt door winst Sybren Poletprijs

donderdag, 25 april 2024

De drie-jaarlijkse Sybren Poletprijs voor experimentele poëzie is toegekend aan schrijver en dicht...


De longlist van de Hebban Debuutprijs bekend gemaakt

donderdag, 25 april 2024

De longlist van 2024 Hebban Debuutprijs is deze week bekend gemaakt. De lijst is vijftien boeken la...