"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

‘Help! Een verassing!’ is Prentenboek van het Jaar 2024

donderdag, 30 maart 2023

[Nieuws] Help! Een verrassing! van Miriam Bos is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2024. Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt in De Grote Vriendelijke Update, onderdeel van De Grote Vriendelijke Podcast van kinderboek recensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard. De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB

De Nationale Voorleesdagen vinden in 2024 plaats van 24 januari tot en met 3 februari. Tijdens deze week wordt het voorlezen gestimuleerd aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet (goed) kunnen lezen. De campagne benadrukt de baat die kinderen hebben bij voorlezen, denk hierbij aan het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling. De Nationale Voorleesdagen starten zoals ieder jaar met Het Nationale Voorleesontbijt, waarbij door het hele land uit het Prentenboek van het Jaar wordt voorgelezen. Tijdens de campagne is het boek voor maar €5,75 te koop in een mini-editie.

Het Prentenboek van het Jaar wordt gekozen door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en docenten. Over Help! Een verrassing! zegt het comité: “Het is een humorvol, kleurrijk en liefdevol prentenboek waarin anders en jezelf mogen zijn op een subtiele manier centraal staat.”

Het comité koos ook negen andere prentenboeken die voor ouders en verzorgers geschikt zijn om voor te lezen aan kinderen. Samen vormen deze boeken de Prentenboek Top 10:

Dans Magazine

Over Help! Een verrassing zei Jolanda Rovers op Bazarow: “Is het verhaal al heel treffend en herkenbaar, de illustraties zijn juweeltjes. Zeker de schilderijen die over twee pagina’s lopen zijn het stuk voor stuk waard om ingelijst aan de muur te hangen. Letterlijk beeldschoon!”

Demi Stein


Schrijversduo Elvis Peeters en auteur Aya Sabi ontvangen een Vlaamse Ultima

donderdag, 2 mei 2024

De Ultimas zijn Vlaamse Cultuurprijzen (voorheen Cultuurprijzen Vlaanderen) die door de Vlaamse Gem...


Verhalenpost mei: Twee aangrijpende verhalen uit Soedan

donderdag, 2 mei 2024

Uit Soedan, een van de grootste landen van Afrika met een gemengd Arabisch-Afrikaanse bevolking en...


Werktip: 4 factoren die de kosten van relatiegeschenken beïnvloeden

woensdag, 1 mei 2024

Sta je binnenkort op een beurs? Dan ben je misschien nog op zoek naar relatiegeschenken om uit te d...


Oproep: Anna 20 jaar jong. Deel je leeservaringen

woensdag, 1 mei 2024

Anna, het kinderboekenfiguur uit de boeken van de Vlaamse kinderboekenmaker Kathleen Amant, is 20 j...