"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Duitse Schrijver Julia Franck als writer in residence in Nederland

donderdag, 13 juli 2023

[Nieuws] De Duitse schrijver Julia Franck verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 15 juli tot en met 17 augustus in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Volgens het Letterenfonds is Franck een invloedrijke stem in de hedendaagse Duitse literatuur. Ze ontving heeft meerdere prijzen voor haar werk. Franck debuteerde in 1997 met De nieuwe kok en verwierf internationale erkenning met haar roman De middagvrouw in 2007, die werd bekroond met de German Book Prize en vertaald in 40 talen. In het najaar wordt de verfilming van het boek verwacht.

In veel van Francks boeken speelt de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw een belangrijke rol. Zo vertelt De middagvrouw het verhaal van een moeder die in 1945 naar West-Duitsland vlucht. Zij laat haar zoontje achter bij een treinstation, om nooit meer terug te keren. Na Rug aan rug (2011), een familiegeschiedenis die zich afspeelt in het verdeelde Duitsland van de jaren ’50 en ’60, verscheen ruim een decennium later Werelden uit elkaar, een autobiografische roman.

Over Werelden uit elkaar schreef recensent Jan Koster op Bazarow:

Schrijven Magazine

“In Werelden uit elkaar blikt de Duitse Julia Franck (1970) terug op haar rommelige jeugd en haar jaren als jonge volwassene. Als kind leeft ze in werelden die enorm van elkaar verschillen en het is niet vreemd dat het voor haar moeilijk is om haar weg te vinden. Als ze eenmaal goed op gang is dan overkomt haar van alles en is ze de weg weer kwijt. Ook niet vreemd.
Bij autobiografische romans is het telkens weer de vraag wat de waarde is van herinneringen en wat daarvan op papier terechtkomt. Het kan volledig autobiografisch zijn, je kunt ook spreken van toegepaste herinneringen, zoals bijvoorbeeld Albert Vigoleis Thelen dat heeft genoemd, er kan ook een hoop verzonnen zijn. Herinneringen kunnen vervormd raken door tijdsverloop en er zal ook een en ander verdwijnen.”

In 2022 ontving Franck de Schiller Memorial Prize voor haar oeuvre. In Nederland verschenen al haar romans in vertaling bij uitgeverij De Wereldbibliotheek. Tijdens haar verblijf in de schrijversresidentie zal Franck werken aan een nieuwe roman en hiervoor onderzoek doen, omdat het verhaal verband houdt met Nederland.

Schrijversresidentie Amsterdam
Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers van over de hele wereld lieten zich tijdens hun verblijf inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw. Kijk hier voor meer informatie.

Redactie Bazarow

Foto: Mathias Bothor


Nieuws: De longlist van de NBD Biblion Gouden Strop 2024 is bekend!

zaterdag, 27 april 2024

Twintig uitgeverijen zonden in het totaal vijftig spannende boeken in die meedingen naar de Strop e...


Nieuws: Dit is de groslist voor het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2024

zaterdag, 27 april 2024

Hieronder staat de groslijst (kan nog aangevuld worden) voor de titel Regenboogboek van het jaar 20...


Tiktok kinderboek: 'Feeën en Filosofen' van Martine Schlingmann

zaterdag, 27 april 2024

Door Nico Voskamp Dit Feeën en Filosofen verschaft via sprookjes filosofische inzichten. Het bo...


Column Roeland Dobbelaer: Kantelmomenten

vrijdag, 26 april 2024

Wat deed je op het moment van de Cubacrisis, de moord op JFK, tijdens de eerste landing op de maan....